Maatregelen om het winkelen in Deinze veilig en aangenaam te maken

Op dinsdag 1 december openden alle niet-essentiële winkels terug hun deuren. Om het winkelen zo veilig mogelijk te organiseren namen niet alleen de winkeluitbaters maar ook het stadsbestuur een aantal maatregelen zoals beroep doen op stewards die onder meer toezien op een vlotte circulatie tussen de randparkings en de winkelstraten. Om de aankopen beter te spreiden zijn er ook koopzondagen, -middagen en -avonden voorzien. Tot slot worden het lokaal winkelen en horecazaken die inzetten op afhaal/take away zo veel mogelijk gepromoot.

“Het stadsbestuur nam een aantal bijkomende organisatorische maatregelen in de centrumstraten van Deinze” vertelt Bruno Dhaenens, schepen van lokale economie. “Het is verplicht om rechts te wandelen in de belangrijkste winkelstraten. De wandelrichting werd nog eens extra aangeduid met pictogrammen en signalisatie. We hebben ook een Deinse firma ingehuurd om de veiligheid in de winkelstraten op te volgen en te garanderen. De stewards kunnen de toegangswegen tot de winkelstraten afsluiten indien er te veel volk aanwezig is. Verder zien ze toe op de vereiste 1,5 meter afstand en op een vlotte circulatie tussen de randparkings en de winkelstraten. Bij regenweer voorzien we tenten op strategische openbare plaatsen. Daar kunnen wachtende klanten eventjes schuilen. De toiletten van dienstencentrum Leiespiegel stellen we tijdens de weekends open voor het publiek. We zorgen ook voor de nodige kerstsfeer en -beleving. Zo verlichten we het wandelpad van de Brielpoortparking naar de Tolpoortstraat en voorzien we sfeervolle kerstbomen in de centrumstraten.”

Organisatie van koopzondagen, -middagen en -avonden

Om de aankopen beter te spreiden zijn er koopzondagen voorzien op 6 december, 13 december, 20 december, 27 december en 3 januari.

Op de koopmiddagen op vrijdag 11 december en zaterdag 12 december zijn bepaalde winkels geopend over de middag.

Bijkomend kan je op donderdag 17 december winkelen tot 20 uur en op vrijdag 18 december tot 21 uur.

In de winkels gelden volgende regels: 

  • Het is verplicht een mondmasker te dragen.
  • De handhygiëne moet worden nageleefd.
  • Je moet alleen naar de winkel (enkel minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben, mogen begeleid worden door 1 volwassene).
  • Winkelen blijft beperkt tot maximaal 30 minuten (indien langer op afspraak).
  • Per 10 vierkante meter winkeloppervlakte wordt er 1 klant toegelaten. Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 vierkante meter, mogen maximaal 2 klanten tegelijk binnenlaten als de afstand van 1,5 meter gegarandeerd kan worden. Winkels met een oppervlakte van meer dan 400 vierkante meter moeten een toegangscontrole voorzien.

Promotie lokaal winkelen

Het lokaal winkelen wordt zo veel mogelijk gepromoot. Met de Deinse cadeaubon geef je niet alleen een ideaal geschenk, maar ondersteun je ook de lokale handel. Cadeaubonnen kan je kopen in het dienstencentrum Leiespiegel, het gemeentehuis Nevele en de bibliotheek Landegem.
Horecazaken die inzetten op afhaal/take away zullen worden ondersteund via de website van Deinze Winkelstad vzw (www.deinzewinkelstad.com)

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...