Deinze heeft er een modelabel bij; Brutelles, het nieuwe modelabel uit Deinze

Een passie hebben, er volledig voor gaan en niet terug “Deinzen”, Sophie Van Gucht uit Deinze is ook zo iemand. 2020 was voor ieder van ons een speciaal jaar maar voor haar was het nog net dat tikkeltje specialer, vanuit het niks startte ze het mode label Brutelles en de webshop www.brutelles.be op.

Als kind werd Sophie altijd al geïnspireerd door modebladen. Ze kon er uren in kijken en genieten van de prachtige beelden en silhouetten. Thuis werd er heel duurzaam omgegaan met kledij. Eén maal per seizoen shopten ze een beperkt aantal outfits, die onderling vlot te combineren waren. Kwaliteit stond boven kwantiteit. Het aanbod was toen nog een pak kleiner dan wat we nu voor handen hebben. Hierdoor kreeg Sophie de waarde mee om heel duurzaam om te gaan met kleding en zorg te dragen voor de spullen die ze kreeg. 

Van passie naar werk

Door toeval belandde ze op de productieafdeling van een modeketen en vandaaruit is de bal aan het rollen gegaan en werd haar passie voor kleding alleen maar groter.
Gevormd aan de Belgische modeschool en na jaren in de detailhandel zag ze dat het anders moest, duurzamer en ethischer. Hierdoor zocht haar passie een weg, dit vertaalde zich in haar eigen seizoenloze modemerk, gewijd aan duurzaamheid en hoge kwaliteit.

Brutelles tovert reststoffen om in eerlijke, gemakkelijk te dragen en duurzame kleding voor krachtige vrouwen. Nieuwe collecties komen los van de traditionele seizoenen volgens het tempo van de ontwerpster. Altijd sprankelend en een beetje aan de ruwe kant. Zodat je jouw authentieke en ware zelf kunt zijn.

Inspiratie

Inspiratie voor Brutelles haalt Sophie uit wereldse thema’s die haar nauw aan het hart liggen zoals de gelijkheid en onderdrukking van de vrouw, vrouwenrechten, de contradictie die in elke vrouw schuilt, de apartheid in Zuid-Afrika en de Black Lives Matter-problematiek die jammer genoeg dit voorjaar opnieuw heel actueel werd maar eigenlijk dagelijks gevoerd wordt. Voor haar laatstejaarscollectie baseert Sophie haar collectie op Iran en het régime dat er heerst waarbij de vrouw bepaalde kledingregels opgelegd krijgt. 

Van idee tot collectie

De natuur helpt Sophie de dingen op een rijtje te zetten en orde te brengen in haar chaotische hoofd, zoals ze het zelf noemt. Tijdens het lopen krijgt ze vaak ingevingen of brengt ze structuur in de ideeën.  Ook bij wandelingen of fietstochten sijpelen heel gemakkelijk ideetjes naar binnen. De natuur en het sporten geven haar zuurstof en prikkels als ze even vastzit en daaruit stromen nieuwe ideeën voort. Door haar liefde voor sport en bewegen zijn er dan ook altijd sportieve elementen terug te vinden in de collecties die ze ontwerpt.

De eerste schetsen geven telkens een aanleiding waar het heen gaat, ze zijn een eerste aanzet, maar evenwel nooit de definitieve ontwerpen. Daarna wordt er heel breed gewerkt om daarna terug fine te tunen en vandaaruit verder op details te werken. Er belanden natuurlijk ook heel wat ontwerpen in de vuilbak, wat nu eenmaal inherent is aan het ontwerpproces. Op een bepaald moment komt het erop aan om de juiste keuzes te maken en een duidelijke richting te bepalen.

Handgemaakt in België

Sophie ontwerpt in haar atelier in Deinze en produceert in een sociaal geëngageerde Brusselse naaistudio. Produceren in België betekent niet alleen dat je een uniek kortketenproduct in handen krijgt, het betekent ook dat de mensen die je kleding maken goed betaald en verzorgd worden.

Daarnaast heeft ook ecologie een speciale plaats in haar hart, dus wil ze zo weinig mogelijk impact hebben op onze geliefde moeder aarde om zo de verfijnde, veelzijdige, trotse vrouwen van vandaag te ondersteunen, hen te begrijpen en de garderobe te creëren die ze altijd al wilden hebben.
Het resultaat kan je vinden op www.brutelles.be of via social media op Facebook en Instagram.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...