Politiezone Deinze-Zulte-Lievegem zet flitspaal met lasertechnologie in

Verkeersveiligheid is één van de prioriteiten van de politiezone Deinze-Zulte-Lievegem. Omdat overdreven en/of onaangepaste snelheid nog steeds de belangrijkste oorzaak is van verkeersongevallen, besloot het politiecollege eind vorig jaar om een ‘versnelling hoger te schakelen’ in de strijd tegen de zware voeten. Zij huren daarvoor in 2021 op permanente basis een Lidar (Light Detection And Ranging). Deze superflitspaal laat de politie toe om zelfs in zeer moeilijke omstandigheden een correcte snelheidsmeting uit te voeren.

‘Het toestel werkt met een infraroodlaser die 75 rotaties per seconde registreert. Zo worden voertuigen als het ware gevolgd in de korte periode dat ze voorbij de paal rijden.

Door gebruik te maken van Lidar-technologie heeft men de garantie om in alle omstandigheden de correcte snelheid te kunnen meten. De paal is onbemand en werkt in alle weersomstandigheden’, zegt producent SecuRoad. ‘Bovendien is het apparaat zeven dagen op zeven paraat, flitst het snelheden tot driehonderd kilometer per uur en kan het worden ingezet op of onder bruggen en in tunnels’.

Dat de Lidar niet meteen een ‘subtiele’ flitscamera is, vindt korpschef Benny van Wabeke geen probleem. Vanuit preventief oogpunt mag het toestel immers gezien worden. De opstelplaatsen zullen ook breed worden gecommuniceerd. Toch blijkt uit de ervaring in andere politiezones dat er – ondanks zijn omvang – heel wat automobilisten worden geflitst.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...