Speelgoed ontlenen. Binnenkort ook in Deinze?

Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, maar speelgoed is vaak ook erg duur. Speelotheken zijn uitleendiensten voor speelgoed en leermateriaal. In Deinze hebben we een goed werkende boekenbibliotheek en de fietsbibliotheek “Op Wielekes”, maar een speelotheek ontbreekt nog.

Speelotheken zijn van groot belang voor de maatschappij. Ze helpen mee aan het verkleinen van kansarmoede op vlak van ontwikkeling via speelgoed. “Speelgoed is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Al spelend oefent een kind immers een aantal essentiële vaardigheden. Maar, speelgoed is ook erg duur. Niet elk gezin kan het zich permitteren een grote waaier aan speelgoed te kopen”, klinkt het bij Kris De Waele, lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

De behoefte aan variatie en afwisseling is bij kinderen bovendien vaak groot. Freija Dhondt, gemeenteraadslid: “Elk gezin heeft wel speelgoed liggen waar amper mee gespeeld is en dat is zonde. Als je het speelgoed eerst kan ontlenen in een speelotheek kan je testen of het een succes is vooraleer je zelf de aankoop doet. Als je kind toch is uitgespeeld, dan leen je volgende keer gewoon iets anders uit. Zo heb je altijd iets nieuws in huis.”.

Veel omliggende steden en gemeenten beschikken over een dergelijke uitleendienst voor speelgoed, en Deinze mag niet achterblijven klinkt het bij sp.a plus. “De fietsbibliotheek is een prachtig initiatief, maar wij vragen de stad nu na te denken om nog verder te gaan hierin. Een speelotheek verenigt heel wat belangrijke functies, want het kan ook ingezet worden als ontmoetingsplaats voor ouders en opvoeders. Op die manier kunnen zij elkaar versterken en ervaringen uitwisselen.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...