Stadsdichter brengt postkaart uit over deelgemeente Poesele

Tijdens de Poëzieweek brengt stadsdichter Steven Van de Putte zijn vijfde STADSGE z/d ICHT uit. De postkaart met foto van Ive Steyaert handelt over deelgemeente Poesele.

Poëtische ring 

Stadsdichter Steven Van de Putte schrijft een gedicht bij elk van de zes dorpen van Nevele. Deze gedichten prijken samen met een toepasselijke foto van Ive Steyaert op een postkaart. Op die manier wil de stadsdichter de poëtische ring rond Deinze van eerste stadsdichter Martin Carrette verlengen.

Voetbal 

Voor zijn vijfde stadsgedicht liet Steven Van de Putte zich inspireren door een fraaie foto van de sportsite van deelgemeente Poesele. De foto van Ive Steyaert toont het voetbalveld in kunstgras met op de achtergrond de torenspits van de Sint-Laurentiuskerk van Poesele. In het gedicht vergelijkt de stadsdichter het schrijven van poëzie met voetbal. Het gedicht is een antwoord op het gedicht ‘De Renner’, het gedicht dat eerste stadsdichter Martin Carrette over het standbeeld van Lucien Buysse in Wontergem schreef. 

Poëzieweek

Dat het gedicht uitgerekend in de poëzieweek verschijnt, is niet toevallig. “Door poëzie met een populaire sport te vergelijken, onderstreept de stadsdichter de doelstelling van zo’n poëzieweek, namelijk de promotie van gedichten bij een breed publiek. Bovendien brengt hij met de verwijzing naar een gedicht van Martin Carrette een waardig eerbetoon aan het indrukwekkend oeuvre van de eerste stadsdichter die exact vijf jaar geleden op gedichtendag (28 januari 2016) overleed. Tot slot verschijnt het gedicht ook aan het begin van het jubileumjaar ‘900 jaar Poesele’, vertelt Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur. 

Eerste gedicht ooit 

Het gedicht met een historische knipoog naar een verdwenen windmolen en de oorspronkelijke bestemming en etymologie van de kunstgrassite zou naar verluidt het eerste volwaardig gedicht zijn over de gemeente. Uit onderzoek van de heemkundige kring ‘Het Land van Nevele’ blijkt er ons op het eerste gezicht geen ander, volwaardig gedicht over de deelgemeente bewaard te zijn. Daarmee wordt ‘de dichter is een voetballer’ misschien wel het eerste, maar zeker niet het laatste gedicht over Poesele. “Later dit jaar schrijf ik op vraag van de organisatie van 900 jaar Poesele nog een gedicht dat volledig gewijd zal zijn aan de geschiedenis van het eeuwenoude dorp”, kondigt de stadsdichter aan. 

Praktisch Het gedicht ‘De Dichter is een voetballer’ van Steven Van de Putte is te lezen op de website van de stadsdichter (www.stevenvandeputte.be). De postkaart, uitgegeven door de stad Deinze, is gratis verkrijgbaar bij de dienst cultuur, de dienst toerisme, mudel, het dienstencentrum Leiespiegel, het gemeentehuis van Nevele, de bibliotheken van Deinze en Landegem en de plaatselijke handelaren van Nevele.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...