Vanuit Zeveren iedere dag een cartoon op de wereld loslaten

2021. Terwijl de wereld kreunt onder een pandemie loopt de tijd gewoon verder. De tijd houdt zich niet bezig met een pandemie meer of minder, maar gaat gestaag door. Voor veel mensen is de wereld sinds maart 2020 helemaal anders. Thuis werken. Geen sociaal contact. Restaurant of cafébezoek on hold.

De ene gaat er al wat beter mee om dan de andere. Sven De Potter, inwoner van het zakdoekgrote Zeveren, besloot om een oude droom nieuw leven in te blazen: tekenen. Cartoons, to be precise. Sinds 1 januari vind je op zijn Facebookpagina elke dag minstens één cartoon.

Tekenen heeft hij altijd al gedaan. Hij herinnert zich een dag – in 1985 – dat hij van zijn ouders het ‘Stripfiguren tekenen’  een boekje over striptekenen, van Jack Hamm. Hij was in de wolken, en heeft daar uren mee zoet gemaakt. En er tonnen papier en inkt doorgejaagd.

De Potter is niet voor een gat te vangen. Voor het dagelijkse brood op de plank, schrijft hij. De pen is zijn zwaard waarmee hij woorden uit de lucht klieft. En dat bracht hem naar zelfstandig freelancen, onder de nom de plume ‘TienTonTaal’  (www.tientontaal.be), met nogal wat schrijfwerk voor heel uiteenlopende opdrachtgevers.

“Ik ben daar ondertussen al ruim 25 jaar mee bezig”, zegt hij, “voor verschillende opdrachtgevers, van nationale kranten zoals De Morgen, over uitgeverijen als Borgerhoff-Lamberigts en Lannoo, naardrukkerijen als Die Keure en Graphius. Het is een heel boeiende mix, uitdagend ook, omdat elk medium een andere stijl vraagt. Maar dat is niet alles. Onder zijn nom de plume, TienTonTaal, neemt freelancet hij ook voor gemeentemagazines, muziekmagazines en blogs zoals VI.BE of Bloovi én schrijft hij poëzie, onder andere voor het Deinze dichterscollectief DéCéDé (check de poëzieroute, hier) en het Brusselse De Sprekende Ezels. Met andere woordenn het bougeert: zijn gedicht ‘Cadans op de plank’ werd door het Zeverse feestcomité gebruikt als tekst op het nieuwjaarskaartje.

Het voornemen om dit jaar elke dag een cartoon – of meerdere – te tekenen, wil hij niet lossen. De coronacrisis geeft tijd. Inspiratie, die De Potter vooral vindt tijdens het lopen. Een moment waarop hij zichzelf eens streng toesprak: “Maak er eens werk van!” En zo geschiedde.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...