Duik de paaspauze in met Leietheater

Leietheater wacht niet op versoepelingen van coronamaatregelen voor de cultuursector om enkele (online) alternatieven aan te bieden. Na een periode van stilte laat Leietheater terug van zich horen. Vanaf april staan een aantal uiteenlopende digitale activiteiten gepland. Vanaf 6 april: podcast/luisterspel Radi’O Zoutloos, vanaf 20 april digitaal filmfestival MOOOV en op zaterdag 15 mei de livestream theatervoorstelling The courage to be disliked. Daarnaast zoeken we acteer- en zangtalent voor de unieke theaterproductie ‘MELVIUS aan de Leie’.

“De coronamaatregelen treffen de cultuursector bijzonder hard. Evenementen of voorstellingen kunnen momenteel nog niet plaatsvinden, maar met Leietheater blijven we niet bij de pakken zitten. We zochten naar een manier om de nodige culturele ontspanning coronaproof aan te bieden. Voorlopig is dat aan de hand van digitale activiteiten. In april kan je genieten van Radi’O Zoutloos, filmfestival MOOOV en in mei is er een unieke theatervoorstelling” stelt schepen van cultuur Rutger De Reu.

Radi’O Zoutloos: Podcast/luisterspel in woonzorgcentra, scholen, online en op Radio Tequila

Het gelauwerde jeugdtheatergezelschap Studio ORKA zou eerder dit seizoen in Deinze te zien geweest zijn met de voorstellingen Pied de Poule en Zoutloos. Het immer creatieve gezelschap bleef niet bij de pakken zitten en maakte van Zoutloos iets tussen een luisterspel en podcast. De voorstellingen van Studio ORKA ontroeren en bevatten een goede portie humor. En ze worden steeds enthousiast onthaald door jong én oud. 

In zes afleveringen van circa. vijftien minuten horen we over het wel en wee van een nest prettig gestoorde mensen in een rusthuis. Jimmy (Dominique Van Malder) kijkt terug naar die bijzondere dag waarop hij voorgoed afscheid nam van zijn moeder Palmira (Tania Van der Sanden). Radi’O Zoutloos wordt na de vele verliezen van geliefden door corona een ode aan het leven en de fantasie. Meer info vind je in het filmpje over the making of.

Tussen 6 en 18 april kan iedereen dit ontroerend en hilarisch luisterspel gratis beluisteren op de lokale radiozender Radio Tequila (106.2 FM) of online. Radi’O Zoutloos zal bovendien tijdens de paasvakantie aangeboden worden aan verschillende woonzorgcentra. Ook de basisscholen zullen het luisterspel in de klas kunnen laten horen na de paasvakantie. 

De afleveringen zijn te beluisteren op Radio Tequila:

  • Aflevering 1: dinsdag 6 april om 12.30 u.
  • Aflevering 2: woensdag 7 april om 12.30 u.
  • Aflevering 3: donderdag 8 april om 12.30 u.
  • Afleveringen 1, 2 en 3: zondag 11 april vanaf 15.30 u.
  • Aflevering 4: dinsdag 13 april om 12.30 u.
  • Aflevering 5: woensdag 14 april om 12.30 u.
  • Aflevering 6: donderdag 15 april om 12.30 u.
  • Aflevering 1 tot en met 6: zondag 18 april vanaf 15 u.

Op dezelfde dagen ook online op www.leietheater.be 

MOOOV Filmfestival nu ook in Deinze

MOOOV festival is een jaarlijks filmfestival met een selectie prachtige, exclusieve films uit alle hoeken van de wereld. MOOOV Filmfestival 2021 gaat door van 20 april tot 3 mei in samenwerking met acht locaties (Beringen, Brugge, Deinze, Genk, Lier, Sint-Niklaas, Turnhout en Zaventem), waarbij Leietheater vanaf dit jaar voor het eerst deelneemt als vaste partner van het festival. 

Het filmfestival zal omwille van de huidige maatregelen via een online kijkplatform plaatsvinden. De filmliefhebber kan er ook genieten van vele extra’s. Zo zullen de regisseurs hun film kort inleiden (close-up), na verschillende films zijn er interviews met de regisseurs (two-shot). 

Tenslotte kan het publiek vijf exclusieve live panelgesprekken (point of view) bijwonen, elk ingezoomd op een thema gelinkt aan enkele films uit het programma. Het volledige filmprogramma vind je vanaf 5 april op www.mooov.be.

Livestream theatervoorstelling met Natali Broods

In The courage to be disliked trekt theatergezelschap De KOE alle digitale registers open. Verwacht je dus niet aan een doorsnee livestream, maar bereid je voor op een gloednieuw genre. Actrice Natali Broods (Façades, Over Water, Déjà-vu, …) brengt een theatrale monoloog van Willem de Wolf over zelfzucht en welwillendheid. Over een rooskleurig idealisme in een rauwe realiteit. Of net omgekeerd. Met een camera als extra personage trekt De KOE naar Deinze. Het resultaat is een dynamische, multimediale voorstelling die online te zien is op zaterdag 15 mei. Tickets voor de voorstelling kosten € 10 en zijn te verkrijgen via www.leietheater.be.

Gezocht: acteer- en zangtalent voor unieke theaterproductie

In september openen enkele cultuurcentra in West- en Oost-Vlaanderen, waaronder Leietheater, het culturele jaar met de reizende voorstelling ‘MELVIUS aan de Leie’ van theatergezelschap Ballet Dommage. Voor deze voorstelling zoeken de CC’s en het gezelschap een tiental spelers. Kunnen zingen is een pluspunt. 

De Leie als verbindende factor

Menen, Kortrijk, Harelbeke, Waregem en Deinze zijn met elkaar verbonden door de Leie. De cultuurcentra van deze steden willen deze connectie vieren. Ze kloppen daarvoor aan bij het avontuurlijke theatergezelschap Ballet Dommage. Samen met een groep lokale liefhebbers maken ze de voorstelling ‘MELVIUS aan de Leie’: een theaterspektakel dat de mosterd haalt bij de wagenspelen van weleer. Deze openluchtvoorstelling wordt vijf maal opgevoerd in september 2021. In iedere stad één keer. 

Jij kan meedoen. Hier vind je een oproep van de makers.

Voor deze voorstelling zoeken de cc’s en het gezelschap theatraal zangtalent vanaf twaalf jaar. Heb je zin om nieuwe mensen te leren kennen en sta je graag op de planken? Dan is ‘MELVIUS aan de Leie’ helemaal iets voor jou. Bovendien word je gecoacht door professionele acteurs en actrices. Doe mee met de auditie op woensdag 19 mei in CC De Schakel in Waregem. De auditie vindt plaats tussen 17 u. en 21 u.. Je krijgt een tijdslot toegestuurd na je inschrijving. 

Een organisatie van CC De Steiger Menen, Schouwburg Kortrijk, CC het SPOOR Harelbeke, CC De Schakel Waregem & Leietheater Deinze. Met de steun van Zuidwest en Cultuurregio LeieSchelde.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...