Leerpunt helpt je digitaal op weg

Het is niemand de laatste tijd ontgaan: een computer of smartphone voor je administratie en betalingen is zo goed als onmisbaar geworden. Zeker in coronatijden lijkt alles online te gebeuren. Klevertjes van de mutualiteit bestellen of een afspraak vastleggen moet steeds vaker via de digitale weg.

Wie het bos door de digitale bomen niet meer ziet, is bij Leerpunt, centrum voor Basiseducatie aan het goede adres. In hun voorjaarsaanbod zit een reeks nieuwe lessen rond je online administratie en bankzaken regelen.

Pascale geeft al jaren les bij Leerpunt en stelde vast dat  een grote groep mensen, zowel jong als oud, het niet zo gemakkelijk vindt om betalingen en administratie online te regelen: “Wij willen deze mensen de weg wijzen. We vragen de cursisten waar ze mee worstelen en of ze deze brieven of documenten willen meebrengen. Samen gaan we dan aan de slag. Dat kan gaan van een app installeren om een QR-code te scannen over leren werken met Itsme tot het e-loket van je gemeente of stad verkennen. Mensen met scholieren in huis willen misschien wel leren werken met smartschool. Steeds vaker krijg je ook facturen in je mailbox. Hoe kan je deze bijhouden, ordenen en digitaal betalen?”

Daarnaast voorziet Leerpunt ook een cursus die je helpt om je bankzaken online te regelen. Op die manier vermijd je de steeds hogere kosten die banken aanrekenen als je nog gebruik wil maken van diensten in het kantoor. Bij Leerpunt leer je bijvoorbeeld hoe je online een overschrijving kan doen of betalen met je smartphone. Maar daarnaast is er ook aandacht voor hoe je dit op een veilige manier kan doen door bijvoorbeeld te kiezen voor een sterk wachtwoord en tonen ze je hoe je phishingmails kan herkennen.

Antoine volgde beide modules: “De leraren geven op een zeer duidelijke en rustige manier les. Ik leerde er onder meer de goedkoopste energieleverancier vinden en een bewijs van goed gedrag en zeden aanvragen. Naast heen-en-weer-geloop heb ik ook heel wat geld bespaard.”

De lessenreeks bestaat uit 5 of 10 bijeenkomsten. Deze cursus is bedoeld voor wie weinig schoolopleiding heeft maar wel wat overweg kan met een computer of smartphone. Wie interesse heeft in een van deze cursussen, kan bellen naar Leerpunt voor meer informatie op het nummer 09 224 24 12.

Er wordt les gegeven in Gent, Eeklo en Deinze. Leerpunt Deinze vind je in de gebouwen van Dienstencentrum Elfdorpen (Ghesquièrestraat 15, 9800 Deinze).

Leerpunt Gent-Meetjesland-Leieland is een Centrum voor Basiseducatie. Kort geschoolde volwassenen kunnen er terecht voor allerlei cursussen om sterker te staan als burger, als werknemer of om verder te leren. We werken ook graag samen met organisaties. Neem gerust contact op [email protected] of raadpleeg hunwebsite: www.basiseducatie.be/leerpunt-gent-meetjesland-leieland

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...