Gemeentescholen dragen hun steentje bij aan fair trade

Op World Fair Trade Day op zaterdag 8 mei 2021 staat fair trade wereldwijd in de kijker. Basisscholen ’t Wilgennest (Landegem) en De Vaart (Nevele) organiseerden een coronaveilige fairtradeverkoop. Ze schenken een deel van de opbrengst aan Ecassef, een organisatie die ontwikkelingsprojecten ondersteunt in Ecuador.

Reeds enkele jaren organiseren de leerlingen van het zesde leerjaar een fairtrademarkt”, vertelt leerkracht en coördinator Inge De Neve. “Vanuit diverse marktkraampjes verkopen ze dan eerlijke producten aan de leerlingen die het leuk vinden om als echte marktbezoekers iets te kunnen kopen. De fairtrademarkt is in beide scholen een jaarlijks event waar de kinderen naar uitkijken. Het was dan ook een ontgoocheling dat deze vorig jaar wegens corona niet kon plaatsvinden. Dit jaar zorgden de leerlingen echter voor een coronaveilige verkoop via een bestelformulier. Hoewel het marktaspect wegviel, verliep de verkoop heel vlot. In ’t Wilgennest haalden ze 594 euro op en in De Vaart 452,90 euro, samen goed voor 1.046,90 euro”.

De leerkrachten gebruiken de fairtradeverkoop om in de klas uitvoerig te vertellen over fair trade en ‘eerlijke handel’. Ze hopen dat de leerlingen niet eenmalig tijdens de fairtradeverkoop eerlijke producten kopen, maar ook in hun dagelijks leven als ze boodschappen doen.

Dit project kan ik alleen maar toejuichen” zegt Trees Van Hove, schepen bevoegd voor lokaal mondiaal beleid. “Het is belangrijk dat we kinderen het fairtradeverhaal vertellen en hen het belang van eerlijke handel en duurzaamheid meegeven. Het doet mij plezier dat beide gemeentescholen, onder leiding van juf Inge De Neve, hier uit eigen initiatief aandacht aan besteden. Dit maakt mij trots als bevoegd schepen en ik hoop dat dit ons allen motiveert om het begrip fair trade nog meer in het straatbeeld en ons dagelijks leven te brengen.”

Ecassef

Basisschool ’t Wilgennest sponsort met deze verkoop twee projecten, waaronder een van Ecassef. Deze organisatie kon al eerder op financiële steun rekenen van de stad Deinze via projectsubsidies in het kader van het lokaal mondiaal beleid. Ecassef werkt in Ecuador, waar ze ondersteuning biedt aan de hand van informatie, bemiddeling, raadgeving en projectwerking. Juf Inge is verantwoordelijke voor Ecassef in Oost-Vlaanderen. Zeker in tijden van corona mogen we niet vergeten dat ook landen in het Zuiden het niet gemakkelijk hebben. Hoewel gezondheid nu wereldwijd de prioriteit is, moet de strijd voor eerlijke handel en duurzaamheid verdergezet worden. 

Fairtradegemeente

In 2021 werd stad Deinze herbevestigd in haar titel van ‘Fairtradegemeente’. Projecten zoals deze fairtradeverkoop zorgen ervoor dat we onze titel kunnen behouden en fair trade stilaan een evidentie wordt in onze wereld. Ondanks corona slaagden beide scholen erin hun leerlingen te informeren en bewust te maken van eerlijke handel en enkele organisaties een financieel duwtje in de rug te geven.
Op 8 mei, World Fair Trade Day, wil men ons wereldwijd nog even herinneren aan dit mooie verhaal en van 6 tot 16 oktober kunnen we ons een hele week onderdompelen in eerlijke handel en duurzaamheid tijdens De Week van de Fair Trade.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...