Hansbekenaren willen elkaar graag blijven zien!

Nu al is te zien dat de tunnel onder de spoorweg in Hansbekedorp geen zicht toelaat van de ene kant van het dorp naar de andere kant. En dan moeten er nog 2,4 m hoge geluidswanden bovenop geplaatst worden.  Dat ook op die historische plaats geen mogelijkheid is mekaar te zien, over de sporen heen, zint veel mensen niet.

Afrit 12 dorpsraad Hansbeke vreest voor een “Berlijnse muur” en blijft aandringen op verlaagde of doorzichtige geluidsmuren in het dorpscentrum. 

Met de lancering van de affichecampagne “Hansbekenaren zien elkaar graag …” wil de Dorpsraad zijn vraag naar overleg met Stad en Infrabel kracht bijzetten.

Tegen de wil van de Hansbekenaren

Vorig jaar heeft de Dorpsraad Afrit 12 met een enquête aangetoond dat een grote meerderheid van de Hansbekenaren het visueel contact tussen ‘noord en zuid’ wil behouden. De plaatsing van de geluidsmuren dreigt het dorp helemaal in twee te snijden. Het zicht van de ene kant naar de andere kant aan het station is dan onherroepelijk verdwenen.  De hoge muren roepen ook veel vragen op inzake sociale controle en de veiligheid voor de treinreizigers op de perrons. 

Al jaren vragen de Hansbekenaren de plannen bij te sturen. Maar Stad Deinze en Infrabel antwoordden ronduit negatief op de vraag naar een doorkijk. Zij verschuilen zich achter de omgevingsvergunning en die legt geluidsmuren op. Stad Deinze heeft aangekondigd dat Infrabel bereid is om de muren aan te kleden met groenbegroeiing en met “prints” boven de tunnel. Daarmee neemt de Dorpsraad geen genoegen.

Miguel Berteloot van de Werkgroep Milieu van Afrit 12: 

“Wij dringen aan op een wijziging van de omgevingsvergunning. Wat aan de stopplaats Drongen of Oostkamp met verlaagde geluidsmuren mogelijk is, moet in Hansbeke toch ook kunnen? We vragen al een jaar aan Infrabel en aan de Stad een beperkte bijsturing van de plannen, maar we botsen telkens op een muur (!) Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van burgerparticipatie, maar Stad Deinze en Infrabel hebben dat duidelijk zo niet begrepen. We vroegen al herhaaldelijk om betrokken te worden, maar komen telkens van een koude kermis thuis. Nochtans weten we dat we als Dorpsraad hier wel degelijk de stem van de Hansbekenaren vertolken. De burgemeester, schepen voor stations en Infrabel moeten hier werk van maken. Ze moeten zeer dringend allen samen hier eens ter plaatse komen kijken.” 

Aankleding van de tunnel: geen inspraak

En er is niet enkel het probleem van het zicht en de doorkijk ter hoogte van de nieuwe voetgangerstunnel. Het gaat ook over de inspraak omtrent de aankleding van de tunnel.   In of rond de tunnel  zouden elementen van het afgebroken stationsgebouw een plaats vinden. Welke elementen zullen dat precies zijn en waar komen ze terecht? Daar willen wij, Hansbekenaren,  over meepraten. 

Heraanleg Stationsplein: geen inspraak 

Dan is er nog het stationsplein zelf. Vorig jaar heeft de Stad aangekondigd dat het een eigen ontwerp had voor het stationsplein. Daar hebben we verder niets meer over vernomen. Nu maakt de Stad  plots een openbaar onderzoek bekend voor de heraanleg van het stationsplein en een deel van de Merendreestraat. De Hansbekenaren zouden het geapprecieerd hebben indien ze inspraak gekregen hadden bij het tot stand komen van de plannen voor het plein.  Nu wordt enkel de decretaal verplichte procedure gevolgd.

Na de aankondiging vorig jaar had iedereen gehoopt op een infovergadering om de plannen in detail te kunnen bekijken.  Iedereen vraagt zich af hoe het zit met het verkeer rond het stationsplein? Hoe zal de afwerking van het plein en de omgevende straten er uit zien? Waar komen parkeerplaatsen? De fietsenstalling? Is er nog plaats voor terrassen? Komen er zitbanken? Niet alleen de bewoners, maar ook de treinreizigers en de marktkramers hebben vragen. Nu moet iedereen vlug het dossier gaan inkijken op het stadhuis. Of het dossier digitaal raadplegen via het omgevingsloket. Om dan vast te stellen dat eigenlijk alles al in detail vastligt.

“Een ruime ontmoetingsplaats, ontworpen als één doorlopend plein van het spoor tot aan het cultuurhuis” Zo was het voorgesteld in het Masterplan voor Hansbeke, goedgekeurd door de toenmalige gemeente Nevele. Nu wordt alles beperkt tot de vernieuwing van de parking en de heraanleg van de Merendreestraat. Het Masterplan, waar we voor het eerst van echte participatie hebben kunnen proeven, wordt op deze manier door Stad Deinze stiefmoederlijk behandeld. 

Daarom: de campagne “Hansbekenaren zien elkaar graag”

Met de lancering van de affiche- campagne “Hansbekenaren zien elkaar graag …” wil de Dorpsraad zijn vraag naar overleg met Stad en Infrabel kracht bijzetten op een eerder ludieke manier. Hansbeke wil graag meedenken en meewerken aan de toekomst van het dorp, dus nu over de geluidsmuren én de stationsomgeving.

Want Hansbekenaren zien elkaar graag … nu en in de toekomst. Met deze campagne willen wij als dorpsraad het contact en de eenheid tussen de verschillende Hansbeekse wijken behouden. Hansbeke is een mooi en sociaal dorp en dat willen we graag zo houden.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...