Vanaf donderdag 3 juni is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht binnen de bebouwde kom van Deinze. Er zal nog een verplichting gelden in de schoolomgevingen van Deinze en de deelgemeenten, omdat op deze plaatsen mensen vaak ongewild te dicht in contact komen met elkaar.

De Nationale Veiligheidsraad besliste om het dragen van een mondmasker te verplichten op alle drukke plaatsen vanaf 25 juli 2020. De lokale besturen kregen de opdracht om te bepalen waar die verplichting moest worden ingevoerd. In Deinze werd tot nu voor de bebouwde kom van het centrum en alle deelgemeenten gekozen omdat dit duidelijk, uniform en gekend is door iedereen. 

“Vanaf donderdag 3 juni is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht binnen de bebouwde kom van Deinze. Er zal wel nog een verplichting gelden van maandag tot en met vrijdag van 7 u. tot 19 u. in de schoolomgevingen van Deinze en de deelgemeenten, omdat op deze plaatsen mensen vaak ongewild te dicht in contact komen met elkaar.

We geven hiermee onze inwoners en bezoekers het vertrouwen om zelf te bepalen wat ‘drukke plaatsen’ zijn. Iedereen vanaf 12 jaar moet zoals voordien te allen tijde een mondmasker op zak hebben. Op drukke plaatsen kan men dit dan gebruiken. Het vaccinatiecentrum in de Brielpoort draait op volle toeren en de besmettingscijfers evolueren in de goede richting. Zo was er gisteren geen enkele geregistreerde besmetting in Deinze. De stad is ook uit de rode zone in de Zorgatlas. Als alles positief blijft evolueren kan op 9 juni ook de eerste stap van het Corona zomerplan genomen worden, zoals voorgesteld werd door het overlegcomité. De combinatie van deze zaken zorgen er voor dat de tijd rijp is om de mondmaskerverplichting te beperken. Terug een stap naar een normaler leven” stelt burgemeester Jan Vermeulen. 

Het politiebesluit van de gouverneur van Oost-Vlaanderen van 20 oktober 2020 blijft van kracht en bepaalt dat het dragen van een mondmasker verplicht is in alle publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen op het grondgebied van Oost-Vlaanderen, inclusief recyclageparken. Ook het gecoördineerd Ministerieel Besluit van 28 oktober 2020 blijft van kracht. Dit bepaalt dat het dragen van een mondmasker verplicht is in winkels en winkelcentra, markten, inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten toegelaten zijn (tenzij tijdens het eten, drinken of aan tafel zitten), in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, tijdens evenementen, culturele en andere voorstellingen en professionele sportieve wedstrijden, in auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken, op het openbaar vervoer en bij contactberoepen zoals in kapsalons en schoonheidsinstituten.

Delen op: