Geniet van poëzie tijdens de wandeling Poëzie in ‘t Park

Op zondag 29 augustus 2021 vindt voor het eerst Poëzie in ‘t Park plaats, een poëtische wandeling langsheen de groene longen van Deinze. De poëziemanifestatie met optredens van onder meer Delphine Lecompte, Steven Van Der Heyden en Luc C. Martens is een samenwerking tussen de stad Deinze, het dichterscollectief Décédé en Literatuur Vlaanderen. 

Wandeling 

Op zondag 29 augustus kunnen poëzieliefhebbers hun hart ophalen in de parken rond de Leieboorden in het centrum van Deinze. Tijdens een wandeling in het Kaandelpark, het Martinuspark en de Brielmeersen genieten zij van korte poëzie-optredens in kleine groepjes.  Bij regenweer is er telkens een alternatieve binnenlocatie voorzien. “De rust van de natuur zorgt voor de ideale sfeer om naar poëzie te luisteren. Het wordt een gezellige, ontspannen namiddag, die we afsluiten met een informeel poëziecafé in het Brielpaviljoen”, weet initiatiefnemer en stadsdichter Steven Van de Putte. 

Poëtische kleppers 

Op de affiche prijken tal van namen zoals Delphine Lecompte, Steven Van Der Heyden en Luc C. Martens de bekendste zijn.  Delphine Lecompte raakte bij het brede publiek bekend door haar deelname aan de TV-QUIZ ‘De Slimste Mens’.  Delphine Lecompte debuteerde in het Engels met de woeste blasfemische roman ‘Kittens in the Boiler’ (Thieves Jargon Press, 2005). Vanaf 2007 wierp ze zich als een bezetene op poëzie in haar moedertaal. Voor haar debuutbundel ‘De Dieren in Mij’ ontving ze in 2010 de C. Buddingh’-prijs. Daarna volgden barokke absurdistische dichtbundels elkaar in hoog tempo op (onder meer ‘Blinde Gedichten’, ‘De Baldadige Walvis’, ‘Western’, ‘Vrolijke Verwoesting’). In 2018 verscheen een bloemlezing van haar 110 beste gedichten: ‘The Best Of Delphine Lecompte’. Delphine heeft een wekelijkse column in Humo, maar haar grote liefde en verschroeiende devotie blijven altijd voorbehouden voor de poëzie.

In de maand februari 2020 verscheen bij Uitgeverij P de bundel ‘Tot ze koud is’ van Luc C. Martens en Steven Van Der Heyden, een duo-bundel waarin beide dichters de liefde bezingen. Tijdens Poëzie in ’t Park lezen beide auteurs voor uit deze bundel. Luc C. Martens debuteerde in 2012 met ‘Hoop op stille muren’ (uitg. Berghmans). In 2015 volgde ‘Tussen Arend en Schildpad’ (uitg. P). Voor de periode 2014-2019 werd hij aangesteld als stadsdichter van Deinze. Na vijf jaar publiceerde hij de  bundel ‘Stad van alle seizoenen’.  Luc C. Martens kreeg meerdere waarderingen met als belangrijkste de Jules van Campenhoutprijs (2012), de tweede prijs bij CC Boontje (2013) en de derde prijs bij Poemtata (2014). 

Steven Van Der Heyden probeert met zijn gedichten de horizon te verlengen en de bodem uit de dagen te halen. Hij is een zoeker en in die zin altijd onderweg. Taal kan dan richting geven. Gedichten van hem verschenen in diverse tijdschriften waaronder ‘Het Gezeefde Gedicht’, ‘Meander’, ‘De schaal van Digther’, ‘Ballustrada’, ‘Extaze’ en ‘Liter’. Steven is klimaatdichter en redactielid van het e-zine Roer.land. 

Stadsdichter en staalkaart van Deinse poëzie 

Naast Delphine Lecompte, Luc C. Martens en Steven Van Der Heyden nemen ook tal van Deinse dichters deel aan dit mini-poëziefestival. Onder meer Matthias Haeck, Sven De Potter, Maaike Carrette, Nikki Petit, Patrick Verstraete, Mieke Geldhof, Annemie Hautekeete, Gaby Nachtergaele en Franky Taveirne dragen voor uit eigen werk. Zij zijn lid van het dichterscollectief Décédé of werden uitgenodigd door stadsdichter Steven Van de Putte, die zelf ook een aantal stadsgedichten zal voordragen.

“Het is de taak van de stadsdichter om poëzie in onze stad breed te promoten. Onze huidige stadsdichter Steven doet dit onder meer door tal van lokale schrijvers te ondersteunen en podiumkansen te bieden. Hij bereikt daarmee alle generaties. De jongste schrijfster is een twintiger, de oudste een zeventiger. Als stad zijn we dan ook trots dat zoveel talent van eigen bodem deze zomer op het podium staat”, vertelt schepen van cultuur Rutger De Reu. 

PraktischPoëzie in ’t Park is gratis. Het vindt plaats op zondag 29 augustus om 15 uur en eindigt om 17 uur. Na de poëziewandeling kunnen de deelnemers tot 18 uur napraten in het Brielpaviljoen (Brielmeersen, Lucien Matthyslaan 15, 9800 Deinze). Reserveren is verplicht (voor 23 augustus 2021) en kan via [email protected].

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...