Standbeeld Filips van Montmorency pronkt in Deinze

Door de coronamaatregelen zal het Europees Schutterstreffen in augustus 2022 plaatsvinden. Als voorsmaakje komt het Herfstcongres op 19 en 20 november 2021 naar Deinze. Alle Europese schuttersfederaties worden hiervoor uitgenodigd. Naar aanleiding van dit congres pronkt er een levensgroot ruiterstandbeeld van Filips van Montmorency, graaf van Horn en heer van Nevele, op het grasplein tussen Leietheater, mudel en Leiespiegel.

Herfstcongres Europees Schutterstreffen

Het Europees Schutterstreffen (EST) is een driejaarlijks festival waarop schutterijen, schutbroederschappen en schuttersgilden uit verschillende landen elkaar ontmoeten. Het treffen zou in 2021 plaatsvinden in het centrum van Deinze, maar werd door de coronamaatregelen uitgesteld naar 19, 20 en 21 augustus 2022. Het wordt een groots, kleurrijk evenement waarin kameraadschap, sociaal engagement en Europese eenheid primeren. 

Als voorsmaakje op EST heeft op vrijdag 19 en zaterdag 20 november het Herfstcongres plaats in Deinze. Hierop worden alle Europese schuttersfederaties uitgenodigd zodat ze hun leden zouden motiveren om deel te nemen aan EST Deinze 2022. Er komen delegaties uit België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Frankrijk en Italië. 

Standbeeld Filips van Montmorency pronkt in Deinze 

Naar aanleiding van het Herfstcongres in november 2021 en het Europees Schutterstreffen  in 2022 komt een levensgroot ruiterstandbeeld van Filips van Montmorency naar Deinze vanaf 2 augustus 2021.

Filips van Montmorency – graaf van Horn en heer van Nevele – werd in 1524 geboren in kasteel Ooidonk. Toen hij zes jaar was overleed zijn vader en hertrouwde zijn moeder met de graaf van Horn. Ze vestigden zich in Weert (Nederland). Op Sinksenzondag 5 juni 1568 werd hij, samen met graaf Lamoraal van Egmont, op de Grote Markt van Brussel onthoofd op bevel van de hertog van Alva. Ze werden beschuldigd van verraad aan de Spaanse koning Filips II. 

Naar aanleiding van de 450ste herdenking van deze terechtstelling in 2018 werd in Weert het ruiterstandbeeld Filips van Montmorency gemaakt. Het 2,6 meter hoge bronzen beeld werd ontworpen door kunstenaar Jos Dirix en gegoten door Jos Boerekamps. Het kunstwerk reist nu langs verschillende plaatsen in Europa vooraleer het zijn definitieve plaats krijgt in Weert. Tussen 2 augustus en 22 november pronkt het op het grasplein tussen Leietheater, mudel en Leiespiegel in Deinze, geboortestad van Filips.

Info

Dienst toerisme

Brielstraat 2, 9800 Deinze
09 380 46 02 

[email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...