Schoolstraten zorgen voor veilige start schooljaar

Bij de start van het nieuwe schooljaar voert de stad schoolstraten in voor de scholen in de Kaaistraat, de Tolpoortstraat, de Oostkouterlaan en de Nieuwstraat. Zo kunnen de kinderen in alle veiligheid naar school. De schoolstraat in de Tolpoortstraat wordt als proefproject uitgebreid op woensdagmiddag.

“Het begin en einde van een schooldag zorgt voor een drukke mix van auto’s, fietsers en voetgangers in de omgeving van de schoolpoort. Dit veroorzaakt heel wat fijn stof en uitlaatgassen. Dat is niet goed voor de luchtkwaliteit buiten, maar ook binnen in de school. De stad zoekt hiervoor naar oplossingen”, zegt burgemeester Jan Vermeulen.

“Een schoolstraat is een mogelijke oplossing. Dat is een straat in de nabijheid van een school die een half uur voor en na schooltijd wordt afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer, behalve hulpdiensten. Bewoners mogen stapvoets de schoolstraat uitrijden, fietsers en voetgangers hebben uiteraard voorrang. Inrijden in de schoolstraat kan niet een half uur voor en na schooltijd”, licht schepen van mobiliteit Bart Van Thuyne toe. 

Een schoolstraat biedt verschillende voordelen:

  • Veiliger voor voetgangers, fietsers en de schoolkinderen.
  • Minder uitlaatgassen, minder fijn stof en een betere luchtkwaliteit, zowel aan de schoolpoort als in de klassen.
  • Betere bereikbaarheid voor de hulpdiensten.
  • Meer beweging voor ouders en kinderen.

“De verkeersdrukte zorgt voor ergernissen en een vicieuze cirkel: steeds meer ouders brengen hun kind met de auto naar school omdat ze vinden dat de schoolomgeving gevaarlijk is. Maar doordat ze hun kroost aan de schoolpoort afzetten wordt de schoolomgeving alsmaar gevaarlijker. De veiligheid voor de kinderen primeert echter”, stelt schepen van onderwijs Trees Van Hove. “Daarom voeren we vanaf de start van het schooljaar op 1 september 2021 schoolstraten in in Deinze (Kaaistraat tussen het Emiel Clausplein en de Gentpoortstraat en Tolpoortstraat tussen de Brielstraat en het kruispunt met de N43 Gentstraat), Astene (Nieuwstraat, tussen Pauwshof en de Vrouwenstraat) en Petegem-aan-de-Leie (Oostkouterlaan, tussen de Kastanjelaan en de Oostkouterlaan. De schoolstraten blijven van kracht tot en met donderdag 30 juni 2022 (einde schooljaar).”

Proefproject uitbreiding schoolstraat in Tolpoortstraat

“Eind vorig jaar werd het schoolstraatprincipe al uitgetest in de Tolpoortstraat bij de start van de schooldagen. Het zorgde duidelijk voor een toegenomen verkeersveiligheid voor de vele fietsende scholieren. We merkten echter probleemsituaties op door de grote hoeveelheid autoverkeer op woensdagmiddag. Daarom breiden we de schoolstraat als proefproject uit op woensdagmiddag. Het proefproject loopt tot 29 september 2021, daarna evalueren we” besluit burgemeester Jan Vermeulen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...