Week van de mobiliteit

De Week van de Mobiliteit vindt jaarlijks plaats van 16 tot en met 22 september. In Deinze valt er heel wat te beleven: op 18 september start de campagne ‘Met belgerinkel naar de winkel’, op 19 september is er de Autoloze Zondag met het BK loopfietsjes en op 25 september is er de LEF-fietstocht.

Programma Autoloze Zondag – 19 september 

Op deze dag wordt het centrum van Deinze tussen 13 en 17 uur autovrij. Fietsers, skaters, steppers, voetgangers en andere zwakke weggebruikers krijgen het voor het zeggen. We voorzien op de Markt een waaier aan activiteiten voor kinderen en volwassenen. Gekke fietsen, een watertaxi op de Leie, springkasteel, kindergrime, klimtoren, wandelende bomen, de Sappentrapper, een carrousel van zweefvliegtuigen, een live-uitzending van Radio Tequila, … er valt voor iedereen iets te beleven! 

Autoloze Zondag draait rond plezier én duurzaamheid. Bezoekers kunnen de klimaatambities van de stad op speelse wijze komen ontdekken aan de Klimaatautomaat. Aan dit creatieve bouwwerk ontdek je de thema’s en spelers uit het klimaatplan, en je gaat naar huis met een persoonlijke klimaatactie op maat.

Doorlopend is er een infomarkt in het teken van duurzame mobiliteitsoplossingen met infostands van Cambio, Fietspunt, lokale fietshandelaars, fietsgravering, fietsbibliotheek Op Wielekes, …

Er is ook een tweedehands fietsenmarkt, georganiseerd door de Gezinsbond. Heb jij nog een fiets die je niet meer gebruikt? Maak er iemand anders blij mee en verdien zelf een centje! Inschrijven kan via deze link.

Om 15.30 uur is er het BK loopfietsjes voor kindjes van 2 tot 5 jaar oud. Wordt jouw kleine held dit jaar kampioen? Je kan hem of haar ter plaatse inschrijven op de Markt vanaf 14 uur.

Met belgerinkel naar de winkel – vanaf 18 september
Het stadsbestuur en de vzw Deinze Winkelstad willen inwoners en bezoekers van de stad stimuleren om de auto voor korte afstanden thuis te laten en te kiezen om met de fiets of te voet lokaal te winkelen. 

Doe je boodschappen met de fiets en verzamel tussen 18 september en 24 oktober stempels bij de deelnemende handelszaken. Volle spaarkaarten kan je deponeren in één van de bussen in dienstencentrum Leiespiegel (Brielstraat 2), sportcomplex Palaestra (Kastanjelaan 35), de bibliotheek Deinze (Gentpoortstraat 1), het gemeentehuis Nevele (Cyriel Buyssestraat 15) en de bibliotheek Landegem (Stationsstraat 20). Bij afgifte van een volle spaarkaart krijg je een leuk gadget. Na afloop van de campagne worden er enkele waardevolle hoofdprijzen verloot.

De actie gaat op 18 september officieel van start op het Sint-Poppoplein. Om 10.30 uur komen daar ongeveer 400 KADE-leerlingen met veel gerinkel samen voor een groots fietsbellenorkest. Zoiets zag je in Deinze nog nooit. Spektakel verzekerd!  

LEF-fietstocht – 25 september
Op zaterdag 25 september kan je 25 kilometer lang fietsen langs Lokale, Ecologische en Fairtrade stopplaatsen met activiteiten voor kinderen, met proevertjes en met rondleidingen. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onderweg deelnemen aan een leuke wedstrijd. Starten kan tussen 10 en 14 uur. 

Startplaats: Martens-Gruyaert, Moerstraat 9, Nevele
Eindplaats: Gemeenteschool De Vaart, Vaart Links 23, Nevele

Stopplaatsen zijn voorzien door Velt, Natuurpunt, Onder ’t Perron, ’t Schaaphof, Hof ter Motte, Pottenbakkerij ’t Hoveke, Ohne en De Karavaan. Inschrijven kan via www.deinze.be/Inschrijving-LEF-fietstocht 

Info

www.deinze.be/autolozezondag 

www.deinze.be/belgerinkel www.deinze.be/lef-fietstocht

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...