Dag van de architectuur in Deinze

Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert van 14 tot en met 17 oktober opnieuw het Festival van de architectuur. Op de Dag van de architectuur, zondag 17 oktober, kan je kennismaken met heel wat bijzondere projecten. In Deinze kan je terecht in Leietheater, dienstencentrum Leiespiegel en de Refuge, waar de video ‘Refuge II’ zal worden getoond. Vooraf inschrijven is verplicht en kan via www.deinze.be/dagvandearchitectuur

“Deinze is een stad in volle transitie, die volop inzet op de vernieuwing van zijn kern. Tijdens de Dag van de architectuur kan je zowel dienstencentrum Leiespiegel als Leietheater bezoeken, beiden het resultaat van de Open Oproep, de wedstrijdprocedure van de Vlaamse Bouwmeester. Van bij de start streven we in de projectdefinitie naar openbare gebouwen die het publiek domein versterken. Zo verzekert de stad zich met deze procedure van een coherent geheel”, klinkt het bij burgemeester Jan Vermeulen.

Dienstencentrum Leiespiegel

Dienstencentrum Leiespiegel (Brielstraat 2, 9800 Deinze) werd in het voorjaar van 2016 geopend en is een ontwerp van Tony Fretton Architects. Het gebouw bestaat uit twee volumes die in een L-vorm geschikt werden, waardoor ze een plein vormen naast de Leie en zo extra publieke ruimte toevoegen aan het landschapsontwerp van Marie-José Van Hee architecten en Robbrecht en Daem architecten. 

Door de keuze voor een rationele structuur blijft de rest van het grondplan vrij invulbaar en kan het makkelijk aangepast worden aan toekomstige noden. Dit was ook het uitgangspunt van het bestuur: het gebouw moet honderd jaar bruikbaar blijven. In het dienstencentrum werden stadsdiensten, het sociaal huis en het toeristisch centrum ondergebracht.

Er zijn rondleidingen voorzien om 10 u., 11 u., 12 u., 14 u., 15 u. en 16 u. De toegang is gratis, inschrijven is verplicht via deze link.

Leietheater

Leietheater (Brielstraat 8, 9800 Deinze) is een gezamenlijk ontwerp van TRANS en V+ architecten. “Met de start van de bouw van Leietheater in september 2017 kwam een langgekoesterde droom tot werkelijkheid”, vertelt Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur. “Hoewel er talrijke culturele gebouwen en evenementen bestaan, werd het ontbreken van een theaterzaal en de bijhorende voorstellingen als een belangrijk tekort ervaren voor de centrumstad Deinze. Het cultuurcentrum opende de deuren in de zomer van 2019. Het gebouw draagt een zekere eenvoud in zich. In het compacte, vierkante grondplan bevinden bijna alle publieke delen zich op het gelijkvloers. Zo bevordert het plan de toegankelijkheid. Binnen krijgen vooral de trappen en de enorme ruimtelijkheid een centrale rol. Elke ruimte heeft een kenmerkende trap in steeds andere materialen en vaak felle kleuren.”

Leietheater is te bezichtigen van 10 tot 17 u. Elk kwartier start er een rondleiding. Inschrijven is verplicht via deze link. De toegangsprijs bedraagt 5 euro. Hierin is ook een bezoek aan de installatie/lichtsculptuur ‘UNTITLED’ van kunstenaar Karel Burssens inbegrepen. Graduele variaties in het licht en het gedrag van de sculptuur brengen steeds veranderende percepties van de ruimte teweeg.  De architectuur van de theaterzaal onthult zich stelselmatig. Deze ruimtelijke beleving wordt begeleid door het georkestreerde ritme van de machine en een op maat gemaakte soundtrack. De dynamische compositie van licht en geluid dompelt de toeschouwer zo onder in een sferisch en desoriënterend lichtbad.

De Refuge

De Refuge (Cyriel Buyssestraat 6E, 9850 Nevele), naar een ontwerp van Wim Goes Architectuur, ontstond als een tijdelijk verblijf voor een ALS-patiënt. De bestaande carport naast de originele woning werd tot een toegankelijke en functionele woning verbouwd. Maar wat volgens Wim Goes nog belangrijker was dan de functionaliteit, was het mentale aspect. Het gebouw, en heel het proces errond, moest hoop geven in een uitzichtloze situatie. Tijdens de Dag van de architectuur zal de film ‘Refuge II’ (duurtijd 15 minuten) doorlopend afgespeeld worden. De toegang is gratis, inschrijven is verplicht via deze link.

Info en inschrijven

www.deinze.be/dagvandearchitectuur

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...