Stadsdichter brengt podcast uit over Hansbeke

Op zaterdag 6 november stelt stadsdichter Steven Van de Putte zijn zesde STADSGE z/d ICHT voor in zaal Arscene. De postkaart met foto van Ive Steyaert handelt over deelgemeente Hansbeke. Bij het STADSGE z/d ICHT hoort deze keer ook een tweedelige podcast. Centraal staat het verhaal rond Mathilde Roets.

Mathilde Roets 

Stadsdichter Steven Van de Putte schrijft een gedicht bij elk van de zes dorpen van Nevele. Deze gedichten prijken samen met een toepasselijke foto van Ive Steyaert op een postkaart. Op die manier wil de stadsdichter de poëtische ring rond Deinze van eerste stadsdichter Martin Carrette verlengen. Centraal in het gedicht over Hansbeke staat het lokale verhaal over Mathilde Roets. Zij was een eenvoudige volksvrouw uit het dorp die ruim een eeuw geleden haar leven probeerde op te bouwen in uiterst armoedige omstandigheden. “Dat arme mensen vaak met vooroordelen te kampen krijgen, is van alle tijden. Zo werden verpauperde vrouwen tot een eeuw geleden vaak met hekserij geassocieerd. Ook Mathilde Roets. In mijn gedicht gebruik ik het verhaal van Mathilde om het belang van historisch inzicht te onderstrepen. Geschiedenis helpt ons vanuit een ander, kritisch perspectief naar de dingen te kijken. In mijn poëzie portretteer ik de vrouw vandaag als een moeder verteerd door verdriet om de dood van haar jonge kinderen”, getuigt de stadsdichter. 

Podcast ‘Tielde Toveresse’

Bij zijn aantreden beloofde Steven om poëzie te promoten via nieuwe media. Eerder verscheen er al een kortfilm over zijn Landegem-gedicht (‘Landegem op het spoor’). Nu pakt de stadsdichter uit met een tweedelige podcast over Hansbeke. Net zoals in het STADSGE z/d ICHT staat het verhaal van Mathilde Roets centraal. De idee voor een podcast kreeg vorm tijdens de opleiding ‘Radio maken’ van docent Brecht Vanmeirhaeghe in KADE, de kunstacademie van Deinze. Leerlingen Eva De Geyter en Sien Joos maakten een documentaire over het leven van Mathilde Roets. Zij kregen daarbij onder meer de hulp van het psychiatrisch ziekenhuis KARUS in Melle en van Hugo Schaeck en Stefaan De Groote van de heemkundige kring ‘Het Land van Nevele’. Eerder verschenen in het tijdschrift van de heemkundige kring al bijdragen over deze vrouw van Theo Penneman en Albert Martens. Beide bleken niet alleen voor de cursisten een inspiratiebron, maar ook voor de stadsdichter die een literair verlengstuk breidde aan de podcast. In de tweede aflevering is immers niet alleen het stadsgedicht te horen, maar ook zijn kortverhaal ‘Kroep’. KADE – leerkrachten Jolien Praet en Nele De Graeve ontleenden hun stem aan deze literaire aflevering. Er is op de podcast ook muziek te horen van de leerlingen compositie van KADE Podiumkunsten, onder begeleiding van Nicolas De Cock. Het geheel werd netjes aan elkaar gemixt door Yann Gyssels. 

Het gedicht ‘Tielde Toveresse’ en het kortverhaal ‘Kroep’ verschijnen met de nodige historische duiding in het eerstvolgende tijdschrift ‘Het Land van Nevele’. 

Derek 

Podcast en postkaart worden voorgesteld tijdens een muzikale poëzievoorstelling op zaterdag 6 november 2021 in muziekcentrum Arscene in Hansbeke. Stadsdichter Steven Van de Putte treedt er in dialoog met de bekende bard en singer-songwriter Derek. Deze brengt er met zang en gitaar een ode aan zijn literaire helden zoals Jotie T’Hooft, Charles Bukowski en Arthur Rimbaud. Steven nodigde ook een aantal andere dichters uit op het podium zoals Eddy Vaernewyck, Sven De Potter, Maaike Carrette en Leonie Moreels. Tot slot wordt ook de podcast live voorgesteld met onder meer een performance van actrice Nele De Graeve. De inkom is gratis. Reserveren is verplicht via de website www.arscene.be. Deuren: 19.19 uur, aanvang: 20.20 uur. 

Samenwerking

“Het multimediaal project ‘Tielde Toveresse’ is een toonbeeld van samenwerking tussen culturele actoren in onze stad, zowel stedelijke als private. Als stadsbestuur willen we hoog inzetten op deze samenwerking. We zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking kwaliteitsbevorderend én publieksverbredend werkt. Dat de stadsdichter via dit project ook het artistiek werk van andere schrijvers en muzikanten in de kijker zet, versterkt de culturele kruisbestuiving in onze stad en dat zien we graag”, zegt schepen van cultuur Rutger De Reu. 

PraktischHet gedicht ‘Tielde Toveresse’ van Steven Van de Putte is te lezen op de website van de stadsdichter (www.stevenvandeputte.be). De postkaart, uitgegeven door de stad Deinze, is vanaf 6 november gratis verkrijgbaar bij de dienst cultuur en evenementen, de dienst toerisme, mudel, het dienstencentrum Leiespiegel, het gemeentehuis van Nevele, de bibliotheken van Deinze en Landegem en de plaatselijke handelaren van Hansbeke en Nevele. De podcast komt online op 6 november en valt onder meer te beluisteren op de spotify-en youtube-pagina van de stadsdichter van Deinze.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...