Stad Deinze zet verder in op elektrisch werkmaterieel

Stad Deinze draagt duurzaam en milieuvriendelijk werken hoog in het vaandel omdat zowel de mens als het milieu er beter van worden. Zo zet de technische uitvoeringsdienst maximaal in op de aankoop van elektrisch aangedreven werk- en voertuigen. De laatste nieuwe aanwinsten zijn een straatstofzuiger en een werktuigdrager.

“Al onze nieuwe machines en voertuigen werken zoveel als mogelijk op herlaadbare elektrische batterijen in plaats van op benzinemotoren. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van ons personeel. Elektrische werktuigen zorgen ook voor een drastische vermindering van het lawaai. Dat komt terug het welzijn van ons personeel ten goede. Door het wegvallen van fossiele brandstoffen daalt de CO2-uitstoot. Bovendien gaan elektrische werktuigen langer mee en zijn ze efficiënter. De prijs is wel iets duurder, maar ze zijn een stuk duurzamer”, klinkt het bij Bart Van Thuyne, schepen bevoegd voor de technische uitvoeringsdienst.

De Glutton straatstofzuiger kost 17.545 euro (inclusief 21% btw) en zal worden gebruikt om moeilijk toegankelijke plaatsen in het stadscentrum te reinigen. De stofzuiger wordt 100% elektrisch aangedreven, stoot geen CO2 uit en wordt bediend door één persoon. Qua bediening is de machine heel ergonomisch uitgerust. Naast het milieuvriendelijke aspect produceert de machine ook aanzienlijk minder geluid waardoor maximaal rekening wordt gehouden met het comfort van de inwoners en de bediener. Hierdoor kan de machine ook binnen een ruimer tijdsinterval worden ingezet.
De Nimos Posi-trac werktuigdrager werd aangekocht voor een bedrag van 194.810 euro (inclusief 21% btw) en kan multifunctioneel worden ingezet: standaard zal de machine gebruikt worden voor de onkruidbestrijding, maar in de winterperiode zal ze ook ingezet worden voor de sneeuw- en ijzelbestrijding op de fietspaden en trage wegen. De werktuigdrager is hiervoor uitgerust met een sneeuwschuif vooraan en een centrifugaalstrooier achteraan. De machine is ook 100% elektrisch aangedreven en kan een volledige werkdag gebruikt worden zonder op te laden.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...