Troostkoffer voor Deinse scholen en verenigingen

Stad Deinze en Huis van het Kind Deinze stellen een troostkoffer ter beschikking van de Deinse basisscholen en verenigingen. De koffer bevat materialen zoals boekjes, kaarten en spelletjes die opvoeders kunnen helpen in het begeleiden van rouwverwerking bij kinderen. Scholen, verenigingen en organisaties kunnen de troostkoffer gratis reserveren en lenen.

Stad Deinze zet zich in voor het welzijn van al haar inwoners, in het bijzonder voor het welbevinden van de kinderen. De voorbije jaren had deze groep het niet gemakkelijk. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor hun gevoelens en gedachten, vooral nu in deze moeilijke tijden. In 2016 lanceerde Huis van het Kind al een goed-gevoel-koffer boordevol materialen die advies, tips en ondersteuning bieden aan scholen bij het uitwerken van een geestelijk gezondheidsbeleid. Deze koffer wordt nu aangevuld met een troostkoffer.

“Huis van het Kind vindt het belangrijk om de juiste middelen in handen te hebben wanneer die nodig zijn. Rouwverwerking en troost bij kinderen is geen eenvoudig gegeven, vaak tonen ze dit op een meer impliciete manier of gaan ze net buitensporig gedrag vertonen. Het is er ook vaak heel plots, waardoor er soms snel gehandeld moet worden om het kind op te vangen. Het ene kind praat er graag over, het andere niet. Voor die kinderen die nood hebben aan een boekje, een knuffel, een veilige manier om over hun gevoelens te praten, hebben we deze koffer samengesteld”, vertelt Trees Van Hove, schepen bevoegd voor Huis van het Kind en voor onderwijs.

Kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op school. Daarnaast gaan ze vaak nog naar de kunstacademie, sportschool, jeugdbeweging, … Wanneer een kind een rouwperiode doormaakt zal het ook op die plaatsen verder rouwen, er bestaat immers geen tijdelijke uit-knop voor gevoelens. Op die momenten vallen kinderen terug op hun leerkrachten en begeleiders voor steun. 

De troostkoffer werd in samenwerking met de partners van Huis van het Kind samengesteld. De koffer bestaat uit diverse materialen zoals (voorlees)boekjes, een babbelspel, emotiekaarten, een teddybeer, vertelplaten, kleurplaten, … De materialen bieden een leidraad, tips, advies of hulp aan begeleiders bij het ondersteunen van een kind in rouw. De koffer bevat verder ook infofiches en een boek met meer info over rouw bij kinderen, specifiek voor begeleiders. Geïnteresseerden krijgen zo wat meer achtergrond bij dit moeilijke thema. Als je het boek niet leest, dan kan je alsnog aan de slag met de verschillende materialen, eenvoudige activiteitenfiches en suggesties.

“De troostkoffer biedt steun bij de opvoeding en begeleiding van kinderen. Door de koffer ter beschikking te stellen van de Deinse scholen, verenigingen en organisaties hopen we te helpen bij het rouwproces en de veerkracht van onze kinderen te versterken”, aldus nog schepen Trees Van Hove.

Scholen, verenigingen en organisaties kunnen de troostkoffer gratis reserveren en lenen bij Huis van het Kind Deinze.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...