Nederlandse auteur bezocht Nevele

Dankzij een Nederlandse auteur weten we dat de Nevelaar Carolus Blomme arts was bij het leger van Napoleon. Over zijn wedervaren kwam recent een boek uit.

De heemkundige kring Het Land van Nevele nodigde Emile Blomme, woonachtig in Hilversum, uit in de herberg De Kastelein in Nevele. Want Felix, de broer van de hoofdpersoon van zijn boek was er in de eerste helft van de negentiende eeuw werkzaam als huisarts.

Emile Blomme baseerde zich op een dagboek van Carolus en zijn verdere opzoekingen leidden tot het boek: ‘Chirurgijn van Napoleon’. Het is een merkwaardig verhaal over een streekgenoot die ongetwijfeld vreselijke taferelen meemaakte. Zo diende hij na een veldslag aan de lopende band amputaties uit te voeren. Na zijn jaren bij Napoleon vestigde hij zich als huisarts in Lotenhulle.

‘Ik vind het van belang dat niet alleen biografieën van Napoleon worden geschreven, maar ook het verhaal van een kleine arts die aan de lijve dag in dag uit meemaakte de gevolgen van een veldslag meemaakte’ vertelde Emile aan de bestuursleden van de heemkundige kring.

Het boek ‘Chirurgijn van Napoleon’ kan online worden besteld, maar er liggen ook een aantal exemplaren te koop in de boekhandel ‘Letters&Co’ in de Tolpoortstraat.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...