X
    Categories: Algemeen

Universiteit Gent eert Deinzenaar Morgan De Dapper met Sarton medaille

Ieder academiejaar reikt elke faculteit van de UGent een Sarton medaille uit aan een wetenschapper die zich verdienstelijk maakte in de ontwikkeling van een wetenschappelijke discipline.

De Sarton medaille voor het academiejaar 2020-2021 van de Faculteit Wetenschappen werd op 17 maart toegekend aan Prof. dr. Morgan De Dapper voor zijn onderzoek en onderwijs in het domein van de ‘Geoarcheologie’. Morgan De Dapper is Deinzenaar en voorzitter van Dunsa, Kring voor Geschiedenis, Kunst en Erfgoed van Deinze en de Leiestreek. In november vorig jaar kreeg hij van de stad de eretitel ‘Verdienstelijk Deinzenaar’.

De ‘Geoarcheologie’ is een betrekkelijk jonge tak van de wetenschappen die zich ongeveer 50 jaar geleden begon te ontwikkelen. Daarbij wordt, in een nauw vervlochten samenwerking tussen geomorfologen en archeologen, de relatie tussen de mens en zijn milieu in het verleden onderzocht. ‘Hoe werd het oorspronkelijke ‘natuurlandschap’ geleidelijk omgevormd tot een ‘cultuurlandschap’, gemaakt door en voor de mens?’, is één van de grote vragen. 

Professor De Dapper is een geboren en getogen Deinzenaar en woont ook in Deinze. Hij studeerde van 1965 tot 1969 geografie aan de toenmalige Rijksuniversiteit Gent en specialiseerde daarna in de geomorfologie – de studie van de ontwikkeling van natuurlandschappen – in tropische en mediterrane streken. Hij werkte daarbij vooral in Griekenland en verschillende landen in Afrika, het Nabije- en Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. In 2002 werd hij benoemd tot professor aan de Vakgroep Geografie en begon hij een loopbaan van onderzoek en onderwijs in de ‘Geoarcheologie’. Hij maakte deel uit van verschillende nationale en internationale teams en kon zich als geomorfoloog nuttig maken op talrijke archeologische sites. Zo werkte hij onder meer gedurende tien jaar op het Paaseiland, het kleine eiland verloren in de Stille Oceaan, dat vooral bekend is van zijn reusachtige beelden. Hij deed ook onderzoek in onder meer Oezbekistan, Bahrein, Persepolis in Iran en op verschillende archeologische sites langs de Nijl in Egypte en Soedan met Belgische, Franse, Duitse en Italiaanse onderzoeksgroepen.

Professor De Dapper, nu bijna 75, ging in 2012 als gewoon hoogleraar op emeritaat. Dit betekende echter niet het einde van zijn wetenschappelijke activiteiten. Hij werd begin 2016 voorzitter van Dunsa, Kring voor Geschiedenis, Kunst en Erfgoed van Deinze en de Leiestreek (vroegere K.O.K.) en lanceerde in dit kader het project ‘Op zoek naar de oudste geschiedenis van Deinze’. ‘Waarom ontstond Deinze op de plaats waar het ligt?’ is de voornaamste vraag. Er wordt vooral toegespitst op de evolutie van de loop van de Leie. Een lange geschiedenis die ongeveer 20.000 jaar geleden begon en waarbij talrijke rare kronkels gemaakt werden.  Daarnaast werkt hij nog verder in Egypte in een project van het ‘Deutsches Archäologisches Institut’ in Caïro waarbij de oudste tempel van Egypte onderzocht wordt.

In november vorig jaar kreeg professor De Dapper de eretitel ‘Verdienstelijk Deinzenaar’ vanwege de Stad Deinze.

Info

https://dunsa.be/

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze: Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!
Related Post