Unieke samenwerking in jeugdvoetbal krijg vervolg na positieve evaluatie

In mei 2019 lanceerden de clubbesturen van Eendacht Vinkt en SK Ooidonck  Leerne in volle pandemie een uniek verbindend samenwerkingsverband voor  jeugdteams. 

Eendacht Vinkt en SK Ooidonck Leerne smolten toen hun beide Onder15- ploegen (U15) samen tot 1 team.  

Waar bij de jongste categorieën nog wedstrijdjes op kleine terreintjes met  teams van eerst 3, dan 5 en vervolgens 8 spelers worden gespeeld, gaat het er  vanaf de leeftijdscategorie Onder 15 (U15) wezenlijk anders aan toe en worden  wedstrijden op een volledig terrein met teams van elf spelers betwist.  

Beide clubs hadden op dat moment onvoldoende spelers om een volwaardig  elftal in competitie te brengen. Door de samensmelting konden een evenredig  aantal spelers van SK Ooidonck Leerne en Eendracht Vinkt hun favoriete hobby  blijven uitoefenen en werd hun opleiding geen plotse halt toegeroepen.  

Die samenwerking werd zéér positief ervaren, door zowel spelers, ouders als  de beide clubbesturen. Daarom werd in aanloop naar het komende  voetbalseizoen eenstemmig beslist om de samenwerking voort te zetten en op  die manier 1 gemengd Onder17-elftal in competitie te brengen.

Met de voetbalbond werden de praktische modaliteiten besproken zodat alles  binnen een reglementair kader verloopt. Beide teams smelten samen. Alle  kosten worden gedeeld door beide clubs. De trainingen worden georganiseerd  op de oefenterreinen in Nevele resp. het nagelnieuwe kunstgrasterrein in  Vinkt. Voor de wedstrijden werd een evenwichtige regeling uitgewerkt waarbij  alle wedstrijden van de heenronde voor nieuwjaar in Leerne en in rood-witte  uitrusting zullen worden gespeeld. Na nieuwjaar zullen de wedstrijden op het  terrein in Vinkt en in geel-zwart tenue worden afgewerkt. 

Beide clubbesturen zijn bijzonder verheugd over deze samenwerking, die een  positief signaal mag zijn in soms woelige post-coronatijden voor het provinciale  voetbal. Vorig jaar liet SK Ooidonck Leerne haar jeugdwerking aan een audit  onderwerpen door Voetbal Vlaanderen. Het feit dat samenwerkingsverbanden  niet uit de weg worden gegaan, kreeg positieve weerklank in het auditrapport.  Voor het vernieuwde en herschikte clubbestuur van Eendracht Vinkt  onderstreept de verdere samenwerking ook haar vastberadenheid mee om een  enthousiaste doorstart te maken. 

Enkele jaren geleden werd vanuit de Sportdienst van de stad het initiatief  genomen om de Deinse voetbalclubs nauwer te laten samenwerken. Die  samenwerking werd zichtbaar met de organisatie van de Jeugdcup Stad Deinze,  een jaarlijks tornooi waarbij alle leeftijdscategorieën van alle clubs het op 15  augustus tegen elkaar opnemen.  

De goede banden die daar zijn gesmeed, leiden dus voor het komende seizoen  tot de voorzetting van de unieke samenwerking tussen 2 van de Deinse clubs. 

Over SK Ooidonck Leerne 

SK Ooidonck Leerne heeft zijn thuisbasis aan de pittoreske Ooidonkdreef in Deinze (Bachte  Marie-Leerne). De club telt ruim 300 leden en brengt teams in alle leeftijdscategorieën in  competitie. Sinds enkele jaren is er ook een bloeiend damesteam. Het eerste elftal komt uit in  vierde provinciale en is uitsluitend samengesteld met spelers die hun jeugdopleiding bij de  club hebben genoten. De club hoopt nog steeds op meer terreincapaciteit op de site in de  Ooidonkdreef. Het stadsbestuur onderzoekt momenteel de mogelijkheden op dat vlak. 

Over Eendracht Vinkt 

Na afloop van het voorbije seizoen vond een herschikking plaats in het bestuur van de club.  De enthousiaste bestuurdsleden willen het werk van de voorbije decennia voortzetten en met  een nieuw elan verder werken aan de uitbouw van de traditieclub die Eendracht Vinkt sinds  mensenheugenis is. De club komt volgend seizoen uit met een elftal in Derde en Vierde  Provinciale, een beloftenteam, een elftal met zondagsreserven en het gemengde U17-team.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...