Elke stap telt zet beweegroutes in de kijker!

Op zoek naar meer beweging? Stad Deinze zet je op weg! De stad engageert zich als één van de 200 Vlaamse gemeenten en steden voor het vierjarig project ‘Elke stap telt’!’. Onder het motto ‘Elke stap telt!’ willen we buurten creëren die meer beweging mogelijk maken én stimuleren. Samen met het burgerpanel van stapambassadeurs zet stad Deinze dit jaar beweegroutes in de kijker.

De eerste stap is gezet!

Vorig jaar werden in de stad reeds enkele stappensignalisaties aangebracht, zoals banners, deurmatten, voetstapjes, stickers, affiches, … 10.000 stappen per dag is het streefdoel, maar elke stap die je zet is al goed voor de gezondheid.

Ook dit jaar engageert stad Deinze zich verder om beweegvriendelijkere buurten uit te bouwen en om de inwoners te motiveren om elke dag voldoende stappen te zetten. Dit jaar staan daarom de verschillende wandelroutes in de stad in de kijker. Het burgerpanel vertelt: “We hebben elk onze eigen redenen om letterlijk en figuurlijk mee te stappen in deze campagne: zot van wandelen, buiten zijn in de natuur, een korte route naar het station, avondtripjes in de buurt langs stille wegen, regelmatig de fiets nemen, een extra zwempartij met de kids, veilige wegen, … noem maar op, elke vorm van (extra) beweging. Onder het motto ‘onmogelijk bestaat niet’ willen we graag iedereen motiveren om toch die extra stap per dag te zetten. Toepasselijk in ons traject is de quote ‘op het pad van kleine stapjes worden grote dromen waar’. Het moeten geen grote 10.000 stappen doelen zijn, elke stap extra die je zet is een stap in de goede richting naar een gezond lichaam en geest.”

Sofie D’hondt, schepen van sport, vult aan: “Bewegen is inderdaad van wezenlijk belang voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Je hoeft geen topsporter te zijn om voordeel en plezier te halen uit een kleine of grote portie beweging, bij voorkeur elke dag!” 

Burgerpanel

Zeven enthousiaste inwoners vormen samen een burgerpanel van stapambassadeurs. Zij vertegenwoordigen alle inwoners en staan de stad bij met raad en daad. “Het burgerpanel is een essentieel onderdeel van dit vierjarig traject” zegt Conny De Spiegelaere, schepen bevoegd voor gezondheidszorg. “Zij vormt de stem van onze burgers, voor wie we dit project lanceren. Het is een heel gevarieerde groep. Op die manier proberen we verschillende bevolkingsgroepen een stem te geven, zoals senioren, minder mobiele mensen, avontuurlijke wandelaars, natuurwandelaars en stadsliefhebbers. Eén ding hebben de stapambassadeurs gemeen en dat is hun enthousiasme over bewegen en de motivatie waarmee ze meestappen in dit traject. Bedankt Pauline Deprez, Olivier De Greve, Martine Van Moer, Rolande Engelen, Johny Heirman, Katrien Delanote en Hanne Van Vlierberghen voor jullie inzet!”

Goed gezegd: Elke stap telt!

Goed gezegd, het participatieplatform van stad Deinze, verwelkomt de campagne op haar website www.goedgezegd.deinze.be. Op de pagina van Elke stap telt kan iedereen kennismaken met de stapambassadeurs en de campagne. Dit jaar zal het burgerpanel de verschillende wandelroutes in stad Deinze uitproberen en evalueren. Alle bevindingen per wandeling zijn op goedgezegd.deinze.be terug te vinden. Je treft er ook informatie over de wandelingen die geschikt zijn voor natuurliefhebbers, toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, veilig zijn voor kinderen, … 

Ben je zelf een actieve wandelaar? Ken je handige sluiproutes binnen de stad of verborgen pareltjes? Ook jij kan een inspiratie zijn. Laat zelf een pin achter op de digitale kaart en deel het met de buurt.

Draai en stap mee

Het digitale tijdperk wint meer en meer grond in onze maatschappij. Wij stappen met deze campagne een stukje terug in ‘de goeien ouwe tijd’, met een kauwgomballenautomaat. Deze keer mogen ook volwassenen het plezier herbeleven om even aan de machine te draaien. De gekende tover- of kauwgomballen worden vervangen door een gezonde wandeling, uitdaging of leuke prijs!De automaat start in dienstencentrum Leiespiegel zijn tocht door alle deelgemeenten. Via www.deinze.be/elkestaptelt zullen we jullie op de hoogte houden van zijn locatie.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...