Het Europese Schutterstreffen garandeert feestelijk topweekend

Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 augustus is Deinze the place to be voor duizenden schutters ter gelegenheid van de twintigste editie van het Europees Schutterstreffen (EST). Dat is een driejaarlijks feest waarbij schuttersgilden uit verschillende Europese landen elkaar ontmoeten.

“De rijke geschiedenis en traditie van de schuttersgilden worden aan het grote publiek voorgesteld” vertelt Danny De Vetter, voorzitter van de Koninklijke en Graaflijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan’de Eendracht van Ooidonk’. “Het is meer dan een schietwedstrijd. Het evenement wil mensen en verenigingen uit heel Europa verbinden. Cultuur en sport kennen immers geen grenzen. De schutters zullen de typische klederdracht dragen en uitgerust zijn met zilveren schilden.”

Programma

In Deinze vindt op zaterdag 20 augustus het Europese konings- en prinsenschieten plaats, gevolgd door een feestelijke kroningsmis in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, opgeluisterd door Deinse koren en Harmonie Deinze. ‘s Avonds wordt de aanstelling van de nieuwe Europese koning en prins uitbundig gevierd met live optredens.

Op zondag 21 augustus trekt een grote optocht met minstens 425 groepen door het centrum van Deinze. Deze start om 12 uur aan de Sint-Martinuskerk. De politie te paard opent de stoet, gevolgd door internationale schuttersgroepen en harmonies. De nieuwe reus ‘Juan II van Leerne’, een hulde aan wijlen graaf Juan t’Kint de Roodenbeke, komt op de ereplaats. Graaf Juan was de voormalige kasteelheer van kasteel Ooidonk en vader van de huidige graaf Henry. Hij was ook burgemeester en schepen van Bachte-Maria-Leerne en voorzitter van de ‘Europese Gemeenschap voor Historische Schuttersgilden (EGS)’, mede-organisator van EST.

In mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) maak je met de expo ‘SHOOT. Het schutterswezen als cultureel erfgoed’ kennis met een uitgebreide collectie historisch erfgoed die hiernaar verwijst.

Vrijdag 19 augustus 

  • 15.00 uur: Aanstelling Ridders Orde van Verdienste Sint-Sebastiaan van Europa 
  • 16.00 uur: Eucharistieviering (Onze-Lieve-Vrouwekerk, Deinze) 
  • 19.00 uur: Officiële opening EST Deinze 2021

Zaterdag 20 augustus 

  • 10.00 uur: Demonstratie van schietdisciplines, handboog, lig – wip – doel, kruisboog, 

karabijnschutters, katapultschutters, indoor-laserschutters 

  • 11.00 uur: Optredens van vaandelzwaaiers, muziekverengingen, …
  • 12.00 uur: Konings- en Prinsenschieten 
  • 18.00 uur: Kroningsmis (Onze-Lieve-Vrouwekerk, Deinze)
  • 20.00 uur: Koningsbal

Zondag 21 augustus 

  • 12.00 uur: Grote optocht met minstens 425 groepen 
  • 18.00 uur: Officiële overdracht van de bevoegdheden van Deinze aan Mondsee (EST 2024) 

Muziekoptredens
Er is doorlopend live muziek in de tenten ‘Ooidonk’ bij de Brielpoort (Lucien Matthyslaan 9, Deinze) en ‘Canteclaer’ in het Martinuspark. De toegang is gratis.

De Vlaamse Amateurmuziekorganisatie (Vlamo vzw) organiseert op zaterdag 20 augustus van 11.30 tot 16 uur en op zondag 21 augustus van 11.30 tot 16.30 uur ‘De dag van de Blaaskapellen’ in tent ‘Ooidonk’ bij de Brielpoort. Maak kennis met de blaaskapellen en hun verschillende stijlen van populaire volksmuziek. 

Radio Tequila gaat ter plaatse in de ether en brengt de nodige sfeer. Tussen de live muziekoptredens door zorgen diverse dj’s voor achtergrond- en sfeermuziek. Er is voor elk wat wils: muziek uit de jaren 60, 70 en 80, muziek genre après-ski of Oktoberfeste. 

Vrijdag 19 augustus 

19.00 uur: Belgische coverband Barking Bruce

21.00 uur: Duitse partyband Blechsauga

Zaterdag 20 augustus

11.30 uur: Tieltse Blaaskapelle

13.30 uur: Torenkruiers Blaaskapel Bocholt

15.00 uur: Blaaskapel Flamicanka Bree

16.15 uur: Zwitserse volksmuziek met Radys  

20.00 uur: Belgische coverband AB Nono

21.45 uur: Nederlandse coverband Pigtail

Zondag 21 augustus

11.30 uur: Blaasorkest Alpenroos Ingelmunster

13.30 uur: Muziekkapel Benegrenska Kalmthout

15.00 uur: De Hagelandse Blaaskapel Oplinter

17.30 uur: Belgische coverband Zebras are Timeless 

18.30 uur: Phoenix Jazz Band

20.00 uur: Garry Hagger met Crooners

20.00 uur: Coverband Domino Energy Party 

21.30 uur: Ambiance met Swoop

EST positief voor lokale economie  

Er worden naast ongeveer 25.000 schutters uit heel Europa eenzelfde aantal toeschouwers verwacht. We rekenen we op minimaal 425 groepen, begeleid door hun muziekkorpsen, vooral uit België, Nederland, Duitsland, maar ook uit Polen, Frankrijk, Italië en Zweden.

Voor het lokale toerisme betekenen deze hoge bezoekersaantallen enorm veel. Het aantal overnachtingen over het hele weekend wordt geschat op minimum 5.000 slaapplaatsen in hotels, B&B’s, campings, hostels en jeugdherbergen. Voor groepen worden bijkomend tijdelijke logies in lokale onderwijsinstellingen georganiseerd.
Uiteraard is het Europees Schutterstreffen een uitgelezen kans om het toerisme in onze Leiestreek te promoten. Om dit nog meer in de kijker te zetten werd in opdracht van vzw EST Deinze 2021 door onze lokale brouwerij Canarus een nieuw bier ontwikkeld, de Qoedoeble. De naam verwijst naar een ‘coup double’, een term uit het schutterswezen, die afschieten van twee vogels betekent. Geen klein bier!

Medewerkers gezocht 

De vzw EST Deinze is nog op zoek naar vrijwilligers om het evenement in goede banen te leiden. Ze zoekt hulp voor onthaal, secretariaat, toogbediening, afruiming bij catering, onderhoud terreinen, controle, parking, begeleiding bezoekers. Heb je interesse? Schrijf je in via www.estdeinze2021.eu/vrijwilligers

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...