Deinze stapt als eerste Oost-Vlaams lokaal bestuur mee in burenhulpplatform Welbi

Het stadsbestuur besliste op 17 mei om in te stappen in het gloednieuwe online platform Welbi, een initiatief van zorggroep vzw Curando. Welbi stimuleert burenhulp door hulpvragers en hulpaanbieders uit dezelfde buurt aan elkaar te matchen.

vzw Curando en zijn partners Cevi en Ferm lanceerden op 15 maart het digitaal platform Welbi. Dit is een uniek, door de federale overheid erkend, online deelplatform dat toelaat om helpende handen in de buurt te vinden of zelf aan te bieden. Deinze is het eerste Oost-Vlaamse lokaal bestuur dat instapt in dit initiatief. 

“Het stadsbestuur zet zich dagelijks in om het sociaal weefsel in de stad te versterken” vertelt Conny De Spiegelaere, schepen bevoegd voor sociale zaken. “We zetten in op leefbare wijken en zorgzame buurten en hebben hierbij veel aandacht voor het sociale aspect. Het is onze missie om de levenskwaliteit van jong en oud te verbeteren. Bovendien willen mensen langer én beter in hun vertrouwde thuisomgeving wonen. En net daar vervult Welbi een grote rol. Het platform speelt in op de hedendaagse trend waarbij mensen bereid zijn om elkaar met diverse diensten te helpen. Welbi bouwt aan een samenleving waarbij zorg betaalbaar blijft en vereenzaming tegengegaan wordt. Het platform sluit helemaal aan bij de doelstellingen van ons eigen bestuur, een opportuniteit die we niet konden laten liggen”.

Hoe werkt Welbi?

Mensen die bereid zijn om elkaar te helpen, kunnen op het platform kiezen uit zes diensten: klusjes, vervoer, babbeltje doen, boodschappen doen, oppas en digitale ondersteuning. Via www.welbi.be of de app kunnen hulpaanbieders zich registreren. Iedereen vanaf 16 jaar die geen professional is kan hulp aanbieden.

De burenhulp wordt aangeboden tegen vergoeding. De hulpaanbieders krijgen een vergoeding via het systeem van deeleconomie, waarbij het belastingtarief van 10,7% automatisch door Welbi van de inkomsten wordt afgetrokken. Wie hulp biedt kan minimum 2 euro en maximum 13 euro per uur vragen, naast extra kosten voor gebruik van eigen materiaal.

Hulpvragers betalen naast de vergoeding aan de hulpaanbieder een bijkomende vergoeding van 2 euro per uur, die de kosten voor btw, verzekeringen, betaling, administratie dekt.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...