Dichteres Jo Gisekin te gast in mudel

Op zondag 27 november is Jo Gisekin om 11 uur te gast in mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) voor de voorstelling van een bundel met Leiegedichten. De stadsdichter interviewt haar.   

Fascinatie voor Leieschilders

De voordracht van dichteres Jo Gisekin kadert in het project Dichter bij de Leie. Stad Deinze organiseert bij de gelijknamige tentoonstelling een aantal nevenactiviteiten die telkens een dialoog tot stand brengen tussen woord en beeld. Tijdens dit evenement staan de beeldgedichten centraal die Jo Gisekin schreef bij bekende meesters van het expressionisme en impressionisme. Gisekin bracht haar jeugd door in Machelen-aan-de-Leie en heeft sedert lang een bijzondere fascinatie voor de Leieschilders. Zo publiceerde zij de dichtbundel Een spiegel op uitkijk bij het werk van Roger Raveel (Poëziecentrum, 2017) en de dichtbundel De luwte van het geheugen (Poëziecentrum, 2021) bij onder meer het werk van Gustave Van de Woestyne. “De keuze voor de schilderijen in deze nieuwe bundel Klein Schildersboek is niet toevallig. Het zijn stuk voor stuk werken die mij zelf erg raken. Zo symboliseert Zondag van Frits Van den Berghe voor mij persoonlijk het opperste geluk van een verblijf langs de Leieboorden”, vertelt Jo Gisekin. 

Jo Gisekin

De poëzie van Jo Gisekin handelt onder meer over het thema van vrouw-zijn en moederschap (Klein huisboek, 1975), over de vele facetten van de liefde (Als in een zwijgend laken, 1984) en over de impact van de natuur op de eigen leefwereld (Dooitijd, 2012). “Dat laatste thema is ook sterk aanwezig in de Leiepoëzie van Jo Gisekin. We vinden het belangrijk om kunstenaars zelf aan het woord te laten in het museum. Stadsdichter Steven Van de Putte zal Jo interviewen over de invloeden in haar werk en de betekenis van Leieschilders in haar poëzie. Zo reiken we het publiek nieuwe invalshoeken aan om naar onze collectie én naar de expositie te kijken”, licht conservator Wim Lammertijn toe. 

Klein Schildersboek

In haar nieuwe bundel, die speciaal voor dit evenement wordt uitgegeven bij Stad Deinze en coördinatieplatform OEKKAF, publiceert zij gedichten bij schilderijen van onder meer Modest Huys, Albijn van den Abeele en Gust De Smet. “Van psychologische portrettering over scherpe natuurschilderingen tot een ode aan haar Leiedorpen, deze bundel is eten en drinken voor wie de Leiestreek een warm hart toedraagt. Voor hen wordt deze bundel beslist een collector’s item”, weet cultuurschepen Rutger De Reu. 

PraktischDe voorstelling van Klein Schildersboek vindt plaats op zondag 27 november om 11 uur in mudel, Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze. Inkom: 7 euro (poëziebundel inbegrepen).

Inschrijven via [email protected].

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...