Dichters bezingen vriendschap op Luister Duister

Op vrijdagavond 27 januari 2023 organiseert Stad Deinze in samenwerking met Pop Up Gallery een poëziewandeling in hartje Deinze. Op drie locaties kunnen de deelnemers van poëzie genieten: de stedelijke bibliotheek van Deinze, CAVEA en Pop Up Gallery.

Poëziewandeling

De stedelijke bibliotheek van Deinze, Pop Up Gallery en stadsdichter Steven Van de Putte slaan naar aanleiding van de Poëzieweek de handen in elkaar voor een feeërieke poëziewandeling op vrijdagavond 27 januari 2023. De deelnemers zullen op drie locaties (kelder stedelijke bibliotheek, Pop Up Gallery in HUP / HUB en theaterbrasserie CAVEA in Leietheater) kunnen genieten van in totaal negen dichters. Het centraal thema van de Poëzieweek is vriendschap.

Weesgedichten

Ook langsheen het wandelparcours zelf staat poëzie centraal. Deelnemers zullen immers kunnen proeven van een deel van de zogenaamde Weesgedichten. “Tijdens de Poëzieweek, van 26 januari tot 1 februari 2023, krijgen honderd #weesgedichten in de Cultuurregio Leie Schelde een adoptieraam. Inwoners van Deinze konden zich hiervoor kandidaat stellen. De regie is in handen van onze bibliotheken van Deinze en Landegem, met de steun van Cultuurregio. Met deze actie willen we onze straten omtoveren tot een wonderlijke poëziebundel”, zegt cultuurschepen Rutger De Reu. Langs het parcours maak je onder meer kennis met de poëzie van Babs Gons, Alicja Gescinska, Esohe Weyden en Steven Van de Putte.

Verrassende programmatie in CAVEA en Pop Up Gallery

De organisatie wist voor deze Luister Duister een interessante line-upsamen te stellen.

In CAVEA treden Eddy Vaernewyck, Nikki Petit, Imane Karroumi en Jente Leus op. Als dichter is Eddy Vaernewyck lid van DeCeDe, het Dichters Collectief Deinze. Zijn gedichten werden opgenomen in Poëziekrant, diverse gelegenheidsuitgaven, periodieken en andere publicaties. In 2016 verscheen zijn debuutbundel Over het geluk van oude zomers. Imane Karroumi is kunstenaar in geschreven en gesproken woord. Ze won De Wondere Pluim 2013 Antwerpen met een filosofisch geladen kortverhaal en draagt sindsdien (als redacteur) bij aan literaire projecten en kleine theaterproducties. Ze heeft zich verdiept in psychiatrisch en psychoanalytisch geladen poëzie. Ze is lid van het Letterzettercollectief Kortrijk en redactielid bij Deus Ex Machina. Nikki Petit is lid van het dichterscollectief Deinze en publiceerde meermaals in het Gezeefde Gedicht. Haar gedichten werden opgenomen in de gelegenheidsbundel van Poëzie van A tot Z, Poëzie Verbeeld2 en Reveil 2021. Jente Leus, master in de vergelijkende cultuurwetenschappen, schrijft poëzie in vrije vorm en haiku’s. Zij volgde een opleiding creatief schrijven en storytelling. Zij was onder meer tweemaal laureaat van de poëziewedstrijd van VTB Opwijk (2017 en 2018) en haiku-laureaat van de Poëziewedstrijd Leo Vercruyssen (2016).

In de Pop Up Gallery van kunstenaar Jesse Van Gompel treden Luc C. Martens, Wim Vandeleene en Bernard de Bruyckere op. Luc C. Martens debuteerde in 2012 met Hoop op Stille muren en werd een vaste waarde bij DeCeDe, het dichterscollectief Deinze. In 2015 volgde Tussen Arend en Schildpad (Uitg. P). Voor de periode 2014-19 werd hij aangesteld als stadsdichter van Deinze. Een hoogtepunt hierbij werd de organisatie van De Vlaamse Poëziedagen, 80 jaar na Basiel De Craene. Na vijf jaar publiceerde hij de bundel Stad van alle seizoenen. In 2020 verscheen Tot ze koud is (Uitg P), een duobundel met Steven Van Der Heyden. In oktober 2022 verscheen zijn vijfde bundel Twee uur per maand kom ik van je houden uitgegeven bij uitgeverij P. Wim Vandeleene woont in Brugge en werkt in Gent als bemiddelaar. Hij debuteerde in maart met de bundel Duikvlucht, uitgegeven bij De Zeef. Hij maakt deel uit van het collectief Obsidiaan en organiseert mee het vrij podium Roes. Hij is redacteur en webmaster van het e-zine Roer. Zijn gedichten verschenen bij diverse tijdschriften waaronder de Poëziekrant, het Liegend Konijn, Het Gezeefde gedicht, Meander en Kluger Hans. Hij droeg recent ook nog bij aan de bundel Zwemlessen voor later, een bloemlezing van klimaatdichters en aan de bloemlezing Buigen of Barsten van uitgeverij Roer.

Bernard De Bruyckere gaf in 1998 in eigen beheer een bundel grotesken uit, Waardeloos, waarmee hij zich voor het eerst op de kaart zette. In de jaren die volgden, publiceerde hij regelmatig en in hoofdzaak met poëzie in een aantal toonaangevende literaire tijdschriften zoals Deus Ex Machina, de Poëziekrant, Kunsttijdschrift Vlaanderen, De Brakke Hond, Dietsche Warande & Belfort, Pampus etc. In 2007 debuteerde hij officieel bij Uitgeverij Prometheus in Amsterdam met de dichtbundel De Nieuwe Keizer Spreekt.  

“Onze bibliotheken en stadsdichters hebben de voorbije tien jaar een trouw publiek voor poëzievoorstellingen opgebouwd. Het is een uitdaging om dat publiek te blijven verrassen. Tegelijkertijd willen we tijdens de Poëzieweek een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met gedichten. We kozen daarom bewust voor een gevarieerde affiche met sterke lokale namen en kwaliteitsstemmen uit onze regio” vertelt schepen Rutger De Reu.

Maya Wuytack centrale gaste in de bibliotheek

Centrale gaste die avond is dichteres Maya Wuytack. Zij brengt aan het einde van de wandeling een slotperformance in de bibliotheek. Dichteres-maker-performer Maya Wuytack studeerde theater aan het Herman Teirlinck Instituut (Toneelklas Dora Van der Groen) en deed haar master Dramatische Kunsten aan het Conservatorium, KASK (Gent). Ze schrijft, maakt en regisseert poëzie- en theatervoorstellingen met cross-overs naar dans en film. Haar werk toert internationaal en sleepte meerdere prijzen in de wacht. Zo won ze onder meer de kunstbende TXT ON STAGE, de Poemtata gedichtenwedstrijd, de Zesde Druk en kreeg Internationaal Goud bij Académie Européenne des Arts. Ook haar poëziefilm Beyond the Body viel internationaal in de prijzen en won al meer dan zeven awards. Met Best Short Film, Special Mention Female Director, bleef haar werk niet onopgemerkt in het circuit van independent filmfestivals. Ze ontving onder meer de Audience Choice Award op het clandestiene Seyr Festival in Teheran en de Encouragement Award op Moving Body Screendance Festival. Als kunstenaar exploreert Maya de poëtica van het lichaam en de zintuiglijke taal. Haar eerste dichtbundel Ontbreekbaarheid ontstond uit afgeluisterd materiaal van een onstelpbare bloedsomloop aan poëzie in de jonge dichter, de soundtrack van een hartstochtelijke coming of age vol existentiële vragen. Met haar Engelstalige bundel Nothing Chronic (except love), en de gelijknamige voorstelling, veroverde ze Poetry d’Amour Festival in Australië, en maakte ze een internationale tournee.

Maya wordt ingeleid door de stadsdichter die in primeur zijn vriendschapsgedicht voor de Poëzieweek brengt.

Praktisch

Luister Duister vindt plaats op vrijdagavond 27 januari om 19.30 u. en is gratis.

De locaties langsheen de poëziewandeling zijn:

  • Brasserie CAVEA, Leietheater, Brielstraat 8, 9800 Deinze
  • Pop UP Gallery, HUP / HUB, Tolpoortstraat 66 bus 1, 9800 Deinze
  • Stedelijke Bibliotheek Deinze, kelder, Markt 25-27, 9800 Deinze

De specifieke link naar meer informatie over Luister Duister is https://deinze.bibliotheek.be/luister-duister

Daar kan je doorklikken naar het inschrijvingsformulier https://deinze.bibliotheek.be/formulier/inschrijven-luister-duister-27-j

Als je je ingeschreven hebt, ontvang je een bevestigingsmail. Enkele dagen voor het evenement zal elke deelnemer een e-mail ontvangen met de vermelding tot welke groep hij/zij behoort en op welke locatie men kan starten.

Meer informatie over de weesgedichten: https://weesgedichten.be/bibliotheek/bibliotheek-deinze en https://weesgedichten.be/bibliotheek/bibliotheek-landegem.  

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...