Leie rode draad tijdens kunstenfestival Vaarwater

Op zondagnamiddag 22 januari organiseert Stad Deinze Vaarwater, een veelzijdig kunstenfestival verspreid over vijf locaties aan en op de Leie. De rivier staat er centraal in beeldende kunst, theater, film, muziek en poëzie.

Een multimediale ode aan de Leie

Op 21 oktober 2022 vond de opening van Dichter bij de Leie plaats, een tentoonstelling waarmee mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) beeldende kunstenaars en dichters samenbracht. Het was meteen het startschot voor een half jaar culturele festiviteiten rond de Leie. Zo stelde dichter Paul Demets op 27 oktober zijn dubbele hommage aan kunstenaar Raoul De Keyser voor in Leietheater (Verfhuid) en droeg dichteres Jo Gisekin op 27 november in mudel voor uit Klein Schildersboek, een bundel die ze speciaal voor deze gelegenheid uitbracht. Vaarwater vormt nu de apotheose van het Leie-project. “Van meet af aan wilden we met Dichter bij de Leie een dynamische tentoonstelling creëren. Zoals je geen twee keer in dezelfde rivier kan stappen, zou je ook geen twee keer dezelfde expositie kunnen zien. Door haar multimediaal karakter zal kunstenfestival Vaarwater de bezoekers ook nu een veelvoud aan perspectieven bieden op die mooie Leiekunst”, vertelt schepen van cultuur Rutger De Reu.

Leiekunst gekaderd

Beeldende kunst en poëzie vormen ook nu weer de rode draad. Van Guido Gezelle tot Murielle Scherre, onder het motto GeKADErd laten leerlingen van KADE Woord zich door Leiekunst inspireren voor verrassende performances in mudel, Leiespiegel en bibliotheek. Dichter en kunstenaar Wim Wauman en Blauwhaus kleuren dan weer heerlijk buiten de lijntjes met de Luchtschepen voor de Plaatselijke Bewolking, een eigenzinnig scheppingsverhaal met geborduurde dekens, verstrooide woorden en poëtische knipogen, in samenwerking met Isabel Bouttens en Madeleine Wermenbol. Deze pop-up-presentatie vindt plaats in mudel. In datzelfde museum treden twee dichters in dialoog met hun artistieke zonen. Zo laat Eddy Vaernewyck zich door zijn zoon en singer-songwriter Jim Cain begeleiden tijdens zijn causerie over kunstenaars in de wijk Bachtenberge in Deurle. De mythologische figuur Narcissus is dan weer het leitmotiv voor een Leie-performance waarin dichter Rob De Winter dialogeert met zijn zoon en tekenaar Wouter De Winter in de Van de Woestynezaal van het museum.

Dichters uitgedaagd

Deze onuitgegeven en unieke optredens komen er niet toevallig. Stadsdichter Steven Van de Putte daagde dichters uit om hun artistieke comfortzone te verlaten en zich aan een heuse poëzie-performance te wagen. In het Leietheater laten Nikki Petit en Maaike Carrette zich verleiden tot de voorstelling Kintsugi. Het Japans voor gouden verbinding staat hier symbool voor de Leie en maakt de brug tussen het werk van deze dichteressen en filmmaker Martijn Bruneel van wie we Mythologica te zien krijgen. De Leiecyclus die Luc C. Martens schreef, brengt hij voor het eerste live op scène met harpiste Hannah Janssen (Kabbelen van Raveel tot de pêcheur). In Leiespiegel combineert graficus Luc Drappier Gottemse gedichten met aquarel schilderen. Op dezelfde locatie draagt stadsdichter Steven Van de Putte voor uit zijn Leiecyclus en brengt Lili De Grijse een rivier-choreografie (Rivierwording).

Dichters aan dek

Geen Leiefestival zonder een glansrol voor de rivier zelf. Dankzij Historische Vaartuigen vzw kunnen de bezoekers genieten van intimistische poëziesessies in de kajuit van de Amadeus die aan het Sint-Poppoplein zal aanmeren. Tijdens het programma Dichters aan dek dragen dichters Sven De Potter, Gaby Nachtergaele en Hans Van Miegelbeek voor uit eigen werk. Pieter Vanholme, bibliothecaris van de stedelijke bibliotheek van Landegem en documentairemaker, ging wekenlang filmen op en langs de Leie en bracht mensen voor de camera die een bijzondere band met de rivier hebben. Zijn film Lezers van de Leie, een soort Winteruur aan de Leie kan je samen met een performance van Bert Van Poucke over priester-dichter Albert De Vos bewonderen in de kelder van de stedelijke bibliotheek van Deinze.

Leie-liedjes

Van Johan Verminnen tot Dirk Van Esbroeck, tal van muzikanten lieten zich inspireren door de Leie en de Leiekunst. Een goede reden voor het Leietheater om die dag zanger Tom De Bie en gitarist Yann Gyssels met bekende en zelf-gecomponeerde Leie-liedjes te programmeren.

Film

Datzelfde Leietheater brengt ook de première van de film Bachte kerk in een regie van Justine Demarey over de renovatie van de Sint-Petrus en Paulus Kerk. “Bachte is één van onze mooie Leiedorpen. Het hele dorp heeft meegewerkt aan en meegeleefd met de renovatie van deze pittoreske kerk. Vrijwel alle renovatiewerkzaamheden werden uitgevoerd door lokale ondernemers. De documentaire laat hen allemaal aan het woord en toont op een perfecte manier aan hoe zorg voor erfgoed door onze lokale gemeenschap gedragen wordt”, zegt burgemeester Jan Vermeulen.

Lokale binding

Deze lokale binding typeert ook het kunstenfestival zelf. “Vaarwater toont een staalkaart van het aanwezige talent in onze stad in alle kunstdisciplines, van film over muziek tot poëzie en beeldend werk. Zo zijn alle afdelingen van onze academie vertegenwoordigd op het festival. Naast GeKADErd, kan het publiek ook genieten van de pennenvruchten van de schrijfklas van Jana Arns, een grafiektentoonstelling en twee Proeftuin-performances (Veerle De Smet en KadeSteenCirkel) van KADE Beeld. Meer dan 100 artiesten op Vaarwater hebben een link met Deinze of met één van haar culturele instellingen”, besluit cultuurschepen Rutger De Reu. 

Praktisch Het Kunstenfestival Vaarwater is gratis en vindt plaats op zondag 22 januari, van 13 tot 17 u., op vijf locaties: mudel, Leietheater, de stedelijke bibliotheek, Leiespiegel en de boot Amadeus. Je kan het programma downloaden op www.mudel.be/vaarwater. De tentoonstelling Dichter bij de Leie is die dag doorlopend te bezichtigen. Inschrijven is verplicht via www.leietheater.be/vaarwater

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...