GBS De Vaart zet zich in voor eerlijke handel en goed onderwijs voor iedereen!

Elk jaar organiseert GBS De Vaart een fairtrademarkt waarop de leerlingen Oxfam Wereldwinkel lekkernijen verkopen. De opbrengst van de verkoop gaat naar haar partnerschool Pout 2 in Pout in Senegal. Dat is een van de drie gemeenten waarmee Stad Deinze en gemeente Lievegem al meer dan tien jaar een stedenband heeft. Naar aanleiding van de fairtrademarkt streek het educatief stedenbandhuisje twee weken neer op de speelplaats. Zo maakten de leerlingen kennis met de cultuur en het dagelijks leven van hun Senegalese leeftijdsgenootjes.

De fairtrademarkt bracht dit jaar maar liefst 439,37 euro op! De cheque werd op 16 februari overhandigd aan Mong Rosseel, vrijwilliger van de stedenbandraad en voorzitter van de Vrienden van KeMoPoDi, die zich inzetten voor gezondheidsprojecten in KeMoPoDi. Mong vertelde de leerlingen zijn boeiende reisverhalen over Senegal en hoe leerlingen daar de school beleven. Deinze en Lievegem hebben een stedenband met de gemeenten Keur Moussa, Pout en Diender (afgekort KeMoPoDi). De stedenband ondersteunt in deze gemeenten projecten op vlak van afval, gezondheid en onderwijs. Zo gaat de opbrengst van de fairtrademarkt volledig naar de partnerschool Pout 2 in Pout. De school zal het geld besteden aan een nieuw, nog nader te bepalen, project. De fairtrademarkt levert GBS De Vaart dus niet alleen de titel van faire school op, maar is dus ook heel betekenisvol voor haar partnerschool Pout 2. 

Nieuwe computerklas

Eerder zorgde GBS De Vaart dankzij de steun van de stedenband en de Provincie Oost-Vlaanderen voor een nieuwe computerklas in de basisschool Pout 2. Hierdoor zetten de Senegalese leerlingen de stap in de digitale wereld. Het zou mooi zijn dat leerlingen online contact met elkaar kunnen hebben waardoor ze een ruimere blik krijgen op de wereld en andere culturen. Digitale technieken zijn ook onmisbaar voor de verdere studies van de Senegalese leerlingen. 

Stedenbandhuisje

Die ruimere blik krijgen de leerlingen ook via het lesmateriaal in het Stedenbandhuisje, dat zich gedurende twee weken op de speelplaats van GBS De Vaart bevond. Het huisje doet alle scholen van Deinze en Lievegem aan en zorgt voor een creatief, muzikaal, culinair belevingsbad. De leerlingen ontdekken zowel de gelijkenissen als de verschillen tussen hun culturen.

“Als Fairtradegemeente kan Stad Deinze zulke initiatieven van faire scholen in Deinze alleen maar toejuichen” vertelt Trees Van Hove, schepen bevoegd voor lokaal mondiaal beleid. “Het is belangrijk dat scholen de boodschap van eerlijke handel mee uitdragen en dat leerlingen te weten komen wat eerlijke handel betekent en waarom je hiervoor zou moeten kiezen.” 

Ondersteuning
Stad Deinze geeft jaarlijks subsidies voor gratis begeleiding van schoolteams en leerlingenraden om fairtradeacties te organiseren op school, gratis webinars over hoe je op een interactieve manier over Fair Trade lesgeeft in de klas, het voorzien van boekjes en lesmateriaal, …

Info

Dienst Lokaal Mondiaal Beleid / Interlokale Vereniging Stedenband Lievegem/Deinze/KeMoPoDi 

Mouterijdreef 22 – 9800 Deinze

www.deinze.be/stedenband

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...