Krachttraining, meer dan alleen maar spierballen kweken bij Kine-Matics

Het is algemeen geweten dat sporten gezond is. De fitnesscentra lopen, na de corona crisis, terug vol gezien de groeiende interesse in sporten. Maar hoe zit het met krachttraining? Voor wie is het en waarvoor is het goed? We gingen een kijkje nemen bij kinesitherapeut Kyeran Zahmoul van KINE-MATICS.

Krachttraining wint de laatste jaren aan populariteit. Maar nog al te vaak linken mensen krachttraining met de karikaturale bodybuilders die voor een spiegel een zo zwaar mogelijk gewicht heffen. Krachttraining is meer dan dat en het is belangrijk, alvorens de zware gewichten boven te halen, om je te laten begeleiden. ‘We zagen in het verleden vaak mensen binnenkomen in de fitness zonder enige kennis, die dan oefeningen deden die voor meer kwaad zorgden dan goed.’ zegt Kyeran, Kinesitherapeut bij KINE-MATICS.

Krachttraining heeft, als het goed gedaan wordt, zoveel voordelen zoals: het verhoogt de functionaliteit in het dagelijkse leven, beschermt het lichaam van letsels, versterkt het immuunsysteem, heeft een positieve invloed op de bloeddruk & mentale gezondheid. Gewichten heffen helpt alsook ouderen om de ouderdomsklachten uit te stellen of onder controle te houden en bovendien verlaagt het het valrisico. Het is zelf van groot belang voor mensen die willen vermageren om aan krachttraining te doen. ‘De reden hiervoor is dat krachttraining zorgt voor een toenemende vetvrije massa in vergelijking met de vetmassa. Als men een grotere vetvrije massa heeft dan ligt het rustmetabolisme hoger. Concreet wil dat zeggen dat het lichaam meer calorieën verbruikt in rust.

‘We zagen kort na corona veel overbelastingsletsels van spieren en pezen. Daarom benadrukken wij dat begeleiding cruciaal is wanneer iemand aan krachttraining wil beginnen. Want krachttraining kan heel wat repercussies hebben als het niet goed gedaan wordt.’

Een dame van 73 jaar met parkinson duwt een slee (zie foto onder) vooruit van 35kg. Deze vrouw had tot voor haar kinesessies nooit aan sport gedaan. Op vandaag komt ze 2x per week revalideren bij KINE-MATICS en doet ze dan ook regelmatig aan krachttraining. Het is een onderdeel geworden van haar levensstijl en doet het ondertussen ook graag. ‘Krachttraining is bij dergelijke patiënt een belangrijk onderdeel van hun revalidatie.’ zegt Kyeran terwijl hij deze vrouw aanmoedigt om vol te houden.

Bekijk het volledige filmpje

https://www.instagram.com/reel/CqGbgVKuCg5/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D


Hij gebruikt krachttraining vaak bij het revalideren van patiënten. ‘Krachttraining verhoogt niet alleen de functionaliteit van de patiënten maar het helpt hen ook om meer lichaamsbesef te krijgen en meer zelfvertrouwen wat op zijn beurt zorgt voor een hogere autonomie.’

Ook interesse in krachttraining contacteer Kyeran via kinematics.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...