Stad Deinze maakt zeven sportlocaties rookvrij

Stad Deinze maakt zeven sportlocaties rookvrij. In 2022 ondertekende de Stad het charter Alliantie voor een rookvrije samenleving. De Stad streeft hiermee naar een samenleving waarin ieder kind rookvrij kan opgroeien.

De diensten Welzijn en Sport en Recreatie zetten dit jaar hun schouders onder de campagne Generatie Rookvrij. Sporten en gezondheid gaan hand in hand, daarom koos het stadsbestuur om als eerste stap binnen de campagne op zeven sportlocaties de ingangen rookvrij te maken. 

“We willen de gezondheid van onze burgers bevorderen, onder meer door aandacht te schenken aan gezonde lucht”, zegt Conny De Spiegelaere, schepen bevoegd voor gezondheidszorg. “Het is niet onze bedoeling om rokers te verplichten om te stoppen met roken. We willen hen echter wel wijzen op hun voorbeeldfunctie en hen vragen om alleen buiten te roken buiten het zicht van kinderen en op plaatsen waar het niet druk is.”

In maart voorzien we nieuwe rookvrije zones in de volgende sportlocaties: sportcomplex Palaestra, sporthal Landegem, Sint-Pieterszaal Vinkt, Sporthal Oostbroek, zaal Ten Hove Astene, tennishal De Witte Kaproenen Deinze en voetbalsite Las Vegas Astene. 

“Aan elke ingang van de zeven sites hangt een bord van Generatie Rookvrij, met de opdruk hier sport ik rookvrij”, vertelt Sofie D’hondt, schepen bevoegd voor sport. “De rookzones en asbakken worden verplaatst naar andere ruimtes die minder zichtbaar zijn voor de bezoekers. Het is vooral aan kinderen dat we een gezonde boodschap willen overbrengen, om een rookvrije generatie zoveel mogelijk te stimuleren.”

Speelpleintjes worden ook rookvrij

Onze stad telt maar liefst 45 speelpleintjes verspreid over het hele grondgebied. Dit zijn plaatsen waar kinderen in gezonde buitenlucht kunnen ravotten. Uit verschillende onderzoeken in het kader van de campagne Generatie Rookvrij in andere steden en gemeenten blijkt dat een grote meerderheid van de inwoners voorstander is om zones waar kinderen vaak vertoeven rookvrij te houden.

“In samenwerking met de dienst Kinderen en Jongeren bekijken we om zoveel mogelijk speelpleintjes te voorzien van het rookvrije label. We rekenen op de verantwoordelijkheid van de speeltuinbezoekers om niet langer te roken in de buurt van kinderen en jongeren”, besluit Conny De Spiegelaere.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...