Murals4Change: zet jouw duurzaam hart om in art!

Stad Deinze kreeg dit jaar een subsidie van 7.000 euro via Mondiale Solidariteit Oost-Vlaanderen. Dit budget is bedoeld voor Murals4Change, een campagne die 11.11.11 in 2020 opstartte om changemakers over heel Vlaanderen zichtbaar te maken in het straatbeeld. Ze doet dit aan de hand van muurschilderingen in Vlaamse steden en gemeenten.

Murals4Change: zet jouw duurzaam hart om in art!
De dienst Lokaal Mondiaal Beleid stapt dit jaar mee in de campagne. Stad Deinze geeft er wel zijn eigen betekenis aan en brengt de peoplepijler (= SDG 1 tot en met 5 waarin onze sociale omgeving centraal staat) van de 17 duurzaamheidsdoelstellingen in het straatbeeld. Een muurschildering rond deze SDG-pijler brengt kleur in onze stad. Deze campagne is in samenwerking met vzw Wallin’ en Cultuurregio Schelde-Leie.

“Een muurschildering komt er niet zomaar. Wie maakt het ontwerp? Wie brengt ze aan? Waar voorzien we de muurschildering? Een aantal van deze vragen werden al beantwoord, een aantal houden we nog even geheim”, vertelt schepen Trees Van Hove, bevoegd voor het lokaal mondiaal beleid. “We willen dat de muurschildering een kunstwerk wordt van de hele stad Deinze. We willen zoveel mogelijk inspiratie van onze burgers verzamelen rond enkele specifiek gekozen SDG’s, aan de hand van creatieve workshops. Kunst is een vorm van expressie, emotie, en we hopen door dit te linken aan de SDG’s dat we kunnen loskomen van de theorie en er een artistieke toets kunnen aan geven.”

Wat kan jij doen?
Vzw Wallin’ is een organisatie die kansen creëert voor artiesten en bijvoorbeeld via muurschilderingen het straatbeeld wil opwaarderen. Ze heeft zich gespecialiseerd in muurschilderingen en projecten waar graffiti en street art centraal staan. In het kader van deze campagne geeft ze volgende workshops:
Zaterdag 29 april: sticker workshop (SDG 16: vrede, justitie en sterke publieke diensten)
Zaterdag 13 mei: stencil workshop (SDG 10: ongelijkheid verminderen)
Woensdag 17 mei: graffiti workshop (SDG 5: gendergelijkheid)

Je kan gratis inschrijven via [email protected] voor één of meerdere workshops. Deze hebben plaats in Huis van het Kind, Mouterijdreef 22, 9800 Deinze van 14 tot 16 uur.

Hoe werken aan een betere wereld? Daar hebben kinderen vaak de gekste, creatiefste, leukste, meest idealistische en mooiste antwoorden op! We zijn hen zeker niet vergeten in dit verhaal. Kinderen die willen meedenken en knutselen zijn welkom in Huis van het Kind op zaterdag 3 juni. We zorgen tussen 14 en 17 uur voor knutselmateriaal, inspiratie, een vieruurtje en gezelligheid. Inschrijven is verplicht. Meer informatie hierover volgt nog op www.deinze.be/murals4change.

Mural
In september brengt lokaal kunstenaar Jesse Van Gompel de interpretatie van onze Deinzenaars samen in een grote muurschildering. De locatie van de muurschildering houden we nog even geheim.
De individuele kunstwerken gemaakt tijdens de workshops vormen gezamenlijk de visie van onze inwoners op de SDG’s waarrond gewerkt wordt. Jesse zal aanwezig zijn tijdens meerdere workshops en de werken achteraf ook gebruiken als inspiratie voor de look en feel van de uiteindelijke muurschildering, gecombineerd met zijn eigen artistieke stijl en eigenheid.

Kunst is voor iedereen
Het orgelpunt van deze campagne wordt de muurschildering. De onthulling hiervan is meteen ook de start van een kunstveiling. Hoewel de individuele werken dé inspiratiebron zijn van de uiteindelijke mural, willen we ze daarna niet laten verloren gaan. Van eind september tot begin november kan je de individuele kunstwerken van onze deelnemers bewonderen. Ook deze locaties houden we nog even geheim!

In november krijg je de kans om een werkje aan te kopen. De opbrengst van de kunstveiling gaat integraal naar 11.11.11. Alle informatie hierover volgt later.

Info
Dienst Welzijn – Lokaal Mondiaal Beleid
Mouterijdreef 22, 9800 Deinze
[email protected]
09 381 68 72
www.deinze.be/murals4change

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...