De Drie Mama’s zetten psychische kwetsbaarheid in de kijker met nieuwe voorstelling van Te Gek!?

Leietheater programmeert op zaterdag 16 september om 20 uur de voorstelling 

Het komt voor in de beste families. Deze voorstelling van Te Gek!? in samenwerking met Similes werpt een blik op ernstige psychische problemen vanuit het standpunt van familieleden. De Drie Mama’s schenken aandacht aan dit thema met deze taboedoorbrekende voorstelling met acteur Mathias Vergels in de hoofdrol.

Thema’s zoals psychische problemen en zelfdoding lijden nog steeds onder de taboesfeer. De Drie Mama’s, Doris Van Houtte, Bénédicte Gernaey en Greet Vastershaeghe, verloren elk een zoon door zelfdoding en zetten zich al enkele jaren in om deze taboesfeer te doorbreken. Deze keer richten ze zich op het theater.

Het komt voor in de beste families is een taboedoorbrekende voorstelling van Te Gek!? in samenwerking met Similes (de familievereniging voor geestelijke gezondheid) over de onmacht, de angst, het verdriet en de schaamte die familieleden soms ervaren wanneer een van hun naasten ernstige psychische problemen heeft. Zanger en acteur Mathias Vergels – bij het brede publiek bekend als Lowieke uit de VRT-serie Thuis – vergezelt ons samen met zijn compagnon de route Manu Huylebroeck op een onderhoudende en oprechte voorstelling vol muziek en verhalen uit hun beider leven én uit het net verschenen boek Het komt voor in de beste families van Griet Frère.

“Tijdens de acties die wij voeren ten voordele van de 1813 Zelfmoordlijn komen mensen vaak naar ons toe om hun verhaal te vertellen. Het doet pijn telkens te moeten horen hoe moeilijk het is, voor de familie en de naasten, om samen te leven met iemand met een psychische kwetsbaarheid en hierover met niemand te kunnen praten. Psychisch lijden is, in tegenstelling tot een lichamelijke ziekte, moeilijk te begrijpen omdat er geen zichtbaar ziektebeeld is. Voor de naastbestaanden is dit vaak een eenzame strijd, een machteloos toekijken hoe iemand die je zo graag ziet, enorm lijdt. Doordat je hierover met niemand kan praten geraak je zelf vaak sociaal geïsoleerd” klinkt het bij de Drie Mama’s. “Het theater is een dankbare plek om moeilijke thema’s te beleven, wij waren dan ook heel tevreden dat vanuit Te Gek!? en Similes het initiatief kwam om met een muziektheatervoorstelling, gebaseerd op het boek Het komt voor in de beste families, door heel Vlaanderen te toeren. Wij hopen oprecht dat, wie naar de voorstelling komt kijken, zich gesteund voelt en dat er nadien ook meer openheid is om over dit thema te praten.”


Om de voorstelling nog meer kracht bij te zetten zijn ook het stadsbestuur Deinze en CM Gezonde Buurt betrokken. “Meer en meer mensen ondervinden psychische problemen, dat willen we niet negeren. Als stad willen we ons daarom actief inzetten om psychische kwetsbaarheid te erkennen en bespreekbaar te maken” zegt Conny De Spiegelaere, schepen bevoegd voor welzijn.

Deze muziektheatervoorstelling kadert binnen de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid.
Te Gek!? organiseert de eerste Open Geestdagen in Vlaanderen tijdens de maand oktober.
De geestelijke gezondheidszorg zet dat weekend in Vlaanderen voor het eerst de deuren wijd open voor het publiek.

Draag jij zorg voor iemand die psychisch kwetsbaar is? Similes is er voor jou. Similes ondersteunt families en naasten van psychische en kwetsbare mensen. Ontdek via de website van Similes waar je terecht kan met jouw zorgen.

Praktisch:

Wat? Voorstelling Het komt voor in de beste families.

Wanneer? Zaterdag 16 september om 20 uur

Waar? Leietheater, Brielstraat 8, 9800 Deinze

Prijs? 15 euroTickets? www.leietheater.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...