Benoit Filliers officieel aangesteld als distilleerder en productiedirecteur van Filliers Distillery.

6E GENERATIE FAMILIE FILLIERS MAAKT INTREDE IN DE FAMILIALE STOKERIJ.

Vandaag 28 september 2023 maakt Benoit Filliers (27jaar) officieel zijn intrede bij Filliers Distillery. Hij is daarmee de 6e generatie Filliers die aan de slag gaat in het familiebedrijf. Hij neemt er de taak op van distilleerder en productiedirecteur en volgt hiermee Filip Waelkens op die na 23 jaar dienst op pensioen gaat.

De aanstelling van Benoit Filliers is een zeer bijzonder moment voor de familie. Niet alleen omdat hij de 6e generatie is, maar ook omdat hij de zoon is van wijlen Jan Filliers. Jan leidde samen met zijn neef Bernard de distilleerderij toen hij, in het najaar van 2008, onverwacht overleed in een tragisch verkeersongeval in het buitenland. Meteen na zijn overlijden nam zijn neef Bernard Filliers zijn taken over tot aan zijn pensioen begin 2018. Sindsdien heeft een externe CEO de leiding over Filliers Distillery en was er geen Filliers familielid actief in het bedrijf. Een familieconvenant stelt immers een aantal strenge eisen op aan elkeen van de familieleden die de ambitie heeft om aan de slag te gaan in de stokerij. Zo moet hij of zij over een relevant diploma én een eerste werkervaring buiten het bedrijf beschikken. Met het diploma bio-ingenieur van de UGent op zak, aangevuld met een bijkomende General Management studie bij Vlerick en eerste werkervaring bij een grote FMCG, voldoet Benoit aan de eisen en kan hij nu officieel aan de slag bij Filliers Distillery. Zijn zus Valérie Filliers en achternicht Margaux Filliers zijn op hun beurt Waarnemend Bestuurder in de Raad van Bestuur. 

“Ik ben erg trots dat ik aan slag kan in het familiebedrijf en de 6e generatie kan vertegenwoordigen. Ik ben opgegroeid naast het bedrijf en heb van jongs af aan over de schouders gekeken van mijn vader Jan en mijn nonkel Bernard. Ik heb het laatste anderhalf jaar in alle discretie het vak geleerd van Filip Waelkens. Ik ben hem dan ook erg dankbaar voor de tijd die hij hiervoor genomen heeft. Ik besef ook dat, in een familiebedrijf dat al 143 jaar bestaat, het mijn taak is om het bedrijf mee naar de toekomst te begeleiden met respect voor ons rijke verleden. Ik draag de claim ‘honour tradition, embrace change’ hoog in het vaandel. Voor het stoken en rijpen van onze distillaten zullen we altijd met basisgrondstoffen van de beste kwaliteit blijven werken en de tijd nemen die nodig is om tot het beste resultaat te komen.” Aldus Benoit Filliers.

“In mijn 23 jaren bij Filliers Distillery heb ik de stokerij mee helpen evolueren van een jeneverstokerij naar een stokerij met een breed gamma aan premium – en super premium graandistillaten. Van jenever, over gin en vodka tot een gamma aan hoogstaande Belgische whisky’s. Samen met de vijfde en zesde generatie. Als distilleerder en productiedirecteur zit je mee aan het roer van de toekomst van het bedrijf. Bij Filliers Distillery zijn we het gewoon om onze tijd te nemen om tot het beste eindresultaat te komen. We laten onze distillaten 8, 10, 12, 17 … tot zelfs langer dan 30 jaar rijpen. Door zijn jonge leeftijd gaat Benoit gelukkig nog heel veel van zijn realisaties zelf kunnen proeven en op de markt zetten. Het is met een gerust geweten dat ik de fakkel aan hem overdraag. “Aldus Filip Waelkens. 

Een uniek ingrediënt: ‘tijd’

De geschiedenis van Filliers Distillery begint in 1880 toen Karel Lodewijk een vergunning kreeg om naast de landbouwactiviteiten van de familie ook alcohol te stoken. De eerste decennia bouwen ze vooral een ijzersterke reputatie op als jeneverstokerij. En hoewel Filliers Distillery nog steeds bekend staat voor zijn jenevers, heeft de stokerij de afgelopen jaren vooral ingezet op het verbreden van hun aanbod aan premium (graan)distillaten.

Beste bewijs daarvan is Filliers Dry Gin, dat in 2012 op de markt werd gebracht naar het originele recept van Firmin Filliers die in 1928 de eerste Belgische gin ontwikkelde. Net als toen was Filliers Dry Gin in 2012 ook één van de eerste Belgische gins die op de markt kwam. In het voorjaar 2018 volgde de lancering van een range van zes premium barrel aged graanjenevers. Gaande van zeer jong (0 jaar oud) over 8, 12, 17, 21 tot maar liefst 30 jaar oud. Ook een gamma aan premium graanvodka’s mocht niet ontbreken. Met het uitbrengen in het najaar van 2019 van een 10-jaar oude Belgische Single Malt Whisky en recent nog een 5 en 8 jaar oude Single Rye Whisky, bereikt het gamma van de stokerij zijn voorlopig orgelpunt. Voor elkeen van deze nobele distillaten zijn visie, durf en heel veel geduld de belangrijkste waarden. Tijd kan je immers niet kopen of inhalen…. Voor elkeen van deze nobele distillaten zijn visie, durf en heel veel geduld de belangrijkste waarden. Tijd kan je immers niet kopen of inhalen… .

Drie stokerijen en 5.500 vaten

Om die ambities waar te maken werd de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de site. Zo werd in het najaar van 2018 een gloednieuwe whiskystokerij in gebruik genomen en werd eerder dit jaar de rijpingscapaciteit fors verhoogd met de bouw van een gloednieuw rijpingsmagazijn. De rijpingsmagazijnen hebben nu een capaciteit van meer dan 5.500 vaten en zijn daarmee de grootste in hun soort in de hele Benelux. De distilleerderij heeft de ambitie om de capaciteit op korte termijn uit te breiden tot 10.000 vaten.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...