Iedereen Digitaal

De digitale evolutie gaat razendsnel, maar sommige inwoners hebben problemen om met de computer, tablet of smartphone te werken. Meer en meer wordt ook ingezet op digitaal onderwijs en werken. Voor wie niet helemaal mee is, is dat niet altijd evident. De Vlaamse overheid gaf Stad Deinze een subsidie van 39.231,50 euro om een e-inclusiebeleid uit te rollen over een periode van twee jaar. Met dit budget voorzien we een aantal acties om iedereen in Deinze mee te krijgen op de digitale trein. 

“Stad Deinze wil de digitale kloof bij haar inwoners dichten” vertelt Conny De Spiegelaere, schepen bevoegd voor welzijn. “In het verleden nam de Stad hiervoor al diverse initiatieven zoals samenwerken met BEEGO, een sociale onderneming die mensen digitaal zelfredzaam maakt. Begin 2023 stapte het stadsbestuur in het Vlaamse project Digistroom waarbij mensen terecht kunnen in Digiclubs, fysieke digitale informatiepunten in Zeventiendorpen, de bibliotheek en Welzijnsschakels De Zonnebloem. Digitale inclusie of e-inclusie neemt in de werking van Lokaal Dienstencentrum Zeventiendorpen steeds aan belang toe. Zo biedt Zeventiendorpen heel wat digitale cursussen aan en nam ze in april Eva Gossye als projectcoördinator
e-inclusie in dienst. Voor de uitrol van ons e-inclusiebeleid kregen we van de Vlaamse Overheid een subsidie van 39.231,50 euro. Met dat budget willen we iedereen in Deinze meekrijgen in de steeds digitalere wereld.”

Onder de noemer Iedereen digitaal maakte onze projectcoördinator een actieplan op voor het najaar 2023. Volgende acties dienen om iedereen aan boord van de digitale trein te krijgen.

Brochure en website ‘Iedereen digitaal’

Heb je vragen over digitale zaken? Wellicht vind je een antwoord in de brochure Iedereen digitaal die net is gedrukt. Hierin vind je informatie over individuele hulp, workshops, toegang tot en lenen van apparaten, evenals handige tips over interessante apps en websites.

Op www.deinze.be/iedereen-digitaal vind je dezelfde informatie.

Open computerruimtes

We hebben vier laptops beschikbaar gesteld op openbare plaatsen voor mensen die thuis geen toegang hebben tot een digitaal toestel. Naast de bibliotheken van Deinze en Landegem kun je nu ook terecht bij vzw De Zonnebloem in Nevele, bij JC Brieljant en Huis van het Kind. Binnenkort komen daar ook sportcomplex Palaestra en het gemeentehuis van Nevele bij. 

Iedereen internet thuis

Omdat internet een basisbehoefte is, willen we graag elke inwoner helpen om een internetverbinding thuis te hebben. Zit je in een financieel kwetsbare situatie waardoor je je geen internet thuis kunt veroorloven? Neem dan contact op via [email protected] of bel naar 09 387 82 82.

Extra workshops

LDC Zeventiendorpen biedt al interessante ICT-workshops aan. Vanaf 2024 breidt Zeventiendorpen dit aanbod uit door ook lessen te organiseren in het gemeentehuis van Nevele. Bovendien bieden we in januari 2024 een gratis sessie aan voor seniorenverenigingen, waarbij verenigingen zich kunnen inschrijven om een sessie voor hun leden te organiseren.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...