YOUCA Action Day 2023

Op donderdag 19 oktober is het YOUCA Action Day, vroeger Zuiddag genaamd. Meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren tussen 15 en 20 jaar engageren zich om één dag aan de slag te gaan bij een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze op die schooldag verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Ook Stad Deinze neemt deel door verschillende studenten actief te laten meewerken in verschillende stadsdiensten.

YOUCA is een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Dat gebeurt door bewustmaking van belangrijke maatschappelijke uitdagingen en door hen te ondersteunen in hun engagement. Daarnaast zorgt de organisatie voor unieke ontmoetingen met impact op het culturele, zakelijke en publieke leven.

Het loon dat ze vandaag verdienen, 60 euro, gaat dit jaar naar sterke jongerenprojecten in Senegal en België. Centrale thema’s dit jaar zijn genderstereotypen. Plan International pakt dit probleem wereldwijd aan. Hun Champions of Change programma werkt met jongeren in 41 landen. Met personen van elk gender. Met YOUCA zijn we supertrots om hun project in Senegal te steunen. In de regio Thiès, 70 km ten noorden van de hoofdstad Dakar, gebruikt Plan International voetbal als middel om genderstereotypen aan te pakken. Via voetbaltoernooien bereiken ze jongeren, maar ook ouders, politici, maatschappelijke leiders en werken ze aan genderrechtvaardigheid. In radio-uitzendingen delen ze hun ideeën met het grote publiek. Ze leren zo hoe ze genderrechtvaardigheid kunnen aankaarten bij hun ouders of maatschappelijke leiders. Ze overtuigen hen om een open en veilige omgeving te creëren voor jongeren.

Stad Deinze registreert zich al enkele jaren als werkgever op de YOUCA dag. Dit jaar staan we opnieuw klaar om negentien studenten actief te laten meewerken in verschillende stadsdiensten. Met het loon dat de studenten verdienen steunen we mooie projecten. Naast het financiële doel, hopen we dat er ook een stuk bewustmaking gecreëerd wordt bij onze eigen jongeren zodat ook zij gemotiveerd zijn om te streven naar een betere toekomst.
Dit jaar helpen Vic Stubbe (Huis Van Het Kind), Lara Piqueur en Jade Coghe (WZC Karel Picqué), Zanne Fontaine, Elise Van Cleemputte, Juliette Vermeulen, Alexine Van Durne, Kyara De Bruycker, Babet Samain en Eva Martens (Kinderopvang Deinze), Manon de Munter (gemeenteschool ’t Wilgennest), Louis Verzele (’t Groot Verzet), Madeleine Vermeulen (Stedelijke Jeugddienst), Sam Van Helleputte (Archief), Robin Vanbruwaene en Noor Braet (gemeenteschool De Vaart), Charlotte Macharis en Phebe Van Dooren (KADE) en Laure Delbeke (bibliotheek Deinze) een dagje mee bij stad Deinze.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...