Deinze neemt opnieuw deel aan Koesterweek

Deinze neemt ook dit jaar deel aan de Koesterweek van het Berrefonds, de vzw die al bijna 15 jaar families ondersteunt na het overlijden van een kind. Samen met meer dan 200 steden en gemeenten in heel Vlaanderen, hijsen we op vrijdag 8 december de Koestervlag, zodat we een hele week lang ons hart kunnen tonen voor de gezinnen die een kind moeten missen. 

“Tijdens de Koesterweek van 8 tot 15 december laten we zien dat we ouders hun verdriet erkennen” vertelt Nathalie Lambrecht, schepen bevoegd voor Huis van het Kind. “En dat we als samenleving blijven zorg dragen voor gezinnen die een kindje verloren. Daarom zetten we als stad deze week tal van acties op poten, waaraan iedereen kan deelnemen, zodat ouders van sterrenkindjes zich gesteund en gehoord voelen in hun onwezenlijk verdriet.”

Op de begraafplaats in Astene werd in 2017 een sterretjesweide ingericht. Naar aanleiding van de Koesterweek schreef stadsdichter Jana Arns het gedicht ‘Weidemix’ dat op de begraafplaats de nodige aandacht zal krijgen. Schepen Rutger De Reu, bevoegd voor cultuur vult aan: “Tevens wordt Jana’s gedichtenbundel ‘Als enige kennisgeving’ op dinsdag 12 december om 19.30 uur voorgesteld in Leietheater. Deze bundel focust op sterrenkinderen en is een ode aan de ouders van deze jonge kindjes. De stadsdichter schreef deze bundel naar aanleiding van haar vrijwilligerswerk als fotograaf bij vzw Boven de Wolken (een organisatie die gratis fotosessies aanbiedt aan ouders bij de geboorte van hun sterrenkindje). Jana hoopt via deze weg deze ouders (en andere geïnteresseerden) te kunnen benaderen en hun welkom te heten op de bundelvoorstelling.” Tickets zijn te verkrijgen via www.leietheater.be

Acties in Deinze

Deinze nam vorig jaar al deel aan de Koesterweek. Vlaanderen werd toen ook gevuld met vlaggen, affiches en hartjes. Veel ouders namen contact op met het Berrefonds – de initiatiefnemer van de Koesterweek – om hun dankbaarheid voor de actie te betuigen. De massale herdenking van hun kinderen is van onschatbare waarde.

Tijdens de Koesterweek willen we met onze inwoners zoveel mogelijk hartjes verspreiden in het straatbeeld. Dat kan op verschillende manieren.

  • Hang een affiche of kleurplaat aan je raam of deur. Je vindt die in DC Leiespiegel, het gemeentehuis van Nevele of op www.deinze.be/koesterweek.
  • Steek op Wereldlichtjesdag (de dag van het overleden kind) op zondag 10 december om 19 uur stipt een kaarsje aan voor alle kinderen die gemist worden. Zo maken we samen een golf van troostend licht in Vlaanderen.
  • Kom in DC Leiespiegel naar de Koesterweekstand om een houten hartje. Laat daarop ter plaatse een boodschap na, of geef het aan iemand die je een hart onder de riem wil steken, hang het op aan de begraafplaats of sterretjesweide, …

Info

Huis van het Kind
www.deinze.be/koesterweek

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...