Opening spelotheek ‘Het Speelhuisje’ 

Op woensdag 13 december opent spelotheek ‘Het Speelhuisje’ zijn deuren in Huis van het Kind. De spelotheek is een educatieve en duurzame uitleendienst van speelgoed voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Samen met een aantal vrijwilligers staan de medewerkers van Huis van het Kind in voor het reilen en zeilen van deze nieuwe dienstverlening. Het lidmaatschap en lenen van speelgoed is gratis.

Gemeenteraadslid Freija Dhondt, die in de gemeenteraad gevraagd had om een spelotheek te voorzien in Deinze, burgemeester Jan Vermeulen en Nathalie Lambrecht, schepen bevoegd voor Huis van het Kind.

Wat?

Een spelotheek is te vergelijken met een bibliotheek. Je leent er alleen speelgoed in plaats van boeken. Het speelgoed dat je leent, mag je vier weken mee naar huis nemen. Tijd voor iets nieuws? Dan kom je het uitwisselen voor andere spelletjes. De uitleen van speelgoed heeft heel wat voordelen. Kinderen groeien snel, hun interesses wisselen, maar telkens nieuw speelgoed kopen is vrij duur. De spelotheek is een budgetvriendelijk alternatief om je kind toch divers speelgoed te kunnen geven. Daarnaast heeft het op vlak van duurzaamheid uiteraard ook zijn meerwaarde.

Spel en ontmoeting

“Het Huis van het Kind heeft de opdracht om te werken rond ontmoeting en sociale cohesie” vertelt Nathalie Lambrecht, schepen bevoegd voor Huis van het Kind. “De spelotheek is voor ons ideaal om mensen samen te brengen en ontmoeting te creëren. Elke openingsdag staat een vaste medewerker met twee vrijwilligers klaar om mensen warm te ontvangen, even te praten, hun vragen te beantwoorden, … Iedereen kan er gezellig een kopje koffie of fris fruitsapje drinken. Vanaf 2024 organiseren we ook ontmoetingsmomenten waarbij we je begeleiden in het samen spelen, knutselen, ravotten in de tuin, …

Onze deuren staan open voor iedereen.”

Praktische informatie

De spelotheek opent haar deuren op woensdag 13 december. Vanaf dan zijn de openingsuren elke tweede woensdag van de maand van 13 uur tot 18 uur en elke laatste vrijdag van de maand van 15 uur tot 18 uur. De spelotheek zal uitzonderlijk sluiten op feestdagen, die data zijn terug te vinden op www.deinze.be/spelotheek. Daar vind je ook de catalogus. Reserveren kan voorlopig niet, we nodigen alle bezoekers uit om gezellig te komen snuisteren in onze kasten!

Uitgeleende spellen kan je vier weken houden. Verlengen kan telkens met vier weken, tot een maximum uitleentermijn van twaalf weken. En breng je spellen zeker netjes en op tijd terug, want dan word je beloond! Schepen Nathalie Lambrecht legt uit: “We willen onze werking zo laagdrempelig mogelijk houden. Daarom werd er gekozen om niet met boetes te werken, maar met een beloningssysteem met stempels. Na vijf, tien of vijftien stempels kan je een geschenkje kiezen in de spelotheek. Op die manier is het zowel voor ons als de gebruiker leuk als de spellen correct binnengebracht worden! Een dagje te laat vinden we dus niet erg, maar het is natuurlijk wel fijn als onze spelletjes tijdig terug hun weg vinden naar onze kasten. Omdat onze openingsuren voorlopig beperkt zijn, kunnen die ook op andere dagen ingeleverd worden in de inleverbox. Die wordt regelmatig gecontroleerd, zodat alles juist geregistreerd kan worden.”

Opening voor gezinnen

Op 13 december wordt de spelotheek feestelijk geopend voor geïnteresseerde gezinnen. Iedereen is tussen 13 en 18 uur welkom om zich lid te maken en de eerste spellen uit te lenen. We zorgen voor een lekker drankje, een hapje en tussen 14 uur en 17.30 uur voor leuke kinderactiviteiten. De medewerkers van Huis van het Kind en de vrijwilligers staan met plezier klaar om kennis te maken met iedereen en alle vragen te beantwoorden. Tezelfdertijd heeft ook een ontmoetingsmoment plaats met gezinnen, studenten en vrijwilligers van De Katrol, de dienst die studie- en gezinsondersteuning aan huis biedt bij kwetsbare gezinnen. Zij zullen alvast een eerste bezoek brengen aan de spelotheek. Dergelijke samenwerkingen kunnen alleen aangemoedigd worden.

Info

Huis van het Kind

www.deinze.be/spelotheek 

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...