Extra buswachthuisjes in Deinze

Tot op heden hadden slechts 34 bushaltes op het grondgebied van Deinze een wachthuisje. Hiervan werden er 15 door JCDecaux geplaatst en 19 door de Stad zelf. Het stadsbestuur besliste vorig jaar om een concessieovereenkomst voor straatmeubilair uit te schrijven. De opdracht werd toegewezen aan de firma JC Decaux. De overeenkomst startte op 1 januari 2023 en loopt tot en met 31 december 2032. De concessiehouder zal tijdens deze periode de 34 bestaande buswachthuisjes vervangen en 19 extra plaatsen. De stad zelf plaatst er 105. Daarmee stijgt het aantal wachthuisjes verspreid over alle deelgemeenten van Deinze van 34 tot in totaal 158. Het onderhoud, de schoonmaak en het eventueel herstel van alle 158 wachthuisjes gebeurt door de concessiehouder. De eerste twee buswachthuisjes zijn geplaatst in de Kouter in Deinze.

Duurzame en toegankelijke mobiliteit
“Inzetten op duurzame mobiliteit is één van de centrale punten in het mobiliteitsbeleid van de stad. Om het gebruik van het openbaar vervoer als alternatief voor de wagen zo aantrekkelijk mogelijk te maken, is het belangrijk om het comfortniveau voor de busreiziger zo groot mogelijk te maken” klinkt het bij schepen van mobiliteit Bart Van Thuyne. “Daarom wil de stad maximaal inzetten op het voorzien van wachthuisjes voor de bushaltes op het grondgebied van Deinze, zodat reizigers comfortabel kunnen wachten op de bus. Om deze ambitie te kunnen inlossen, schreef de stad een concessieovereenkomst voor straatmeubilair uit.”

Met de concessieovereenkomst straatmeubilair tussen de stad Deinze en JC Decaux zullen er maar liefst 139 haltelocaties op het grondgebied van Deinze bijkomend voorzien worden van een wachthuisje. Concessiehouder JC Decaux plaatst zelf 34 van deze wachthuisjes. Vanaf vandaag wordt gestart met de plaatsing van de eerste 15 wachthuisjes, de rest volgt in 2024.

Voor de overige 105 locaties zal de stad zelf instaan voor de plaatsing van wachthuisjes. Deze investering wordt integraal gedekt door de concessievergoeding die JC Decaux betaalt en is dus budgetneutraal voor de stad. Streefdoel is om uiterlijk tegen de zomer van 2024 de haltelocaties maximaal van wachthuisjes te voorzien. Ieder wachthuisje krijgt een zitbank en verlichting. Naast de plaatsing van bijkomende wachthuisjes wordt waar mogelijk de komende jaren ook geïnvesteerd in de toegankelijkheid van de haltelocaties. De stad zal daarvoor subsidies aanvragen bij de Vlaamse overheid. Netheid van de wachthuisjes
Ook de netheid van de wachthuisjes is voor de stad van groot belang. Daarom wordt, naast de plaatsing van de wachthuisjes, ook het onderhoud en de schoonmaak en het herstel bij slijtage of schade van alle wachthuisjes op het grondgebied van Deinze gedurende de periode van de concessieovereenkomst voorzien door de concessiehouder.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...