Gala Deinse Cultuurprijzen

Op zondag 17 december organiseert Stad Deinze in samenwerking met de Cultuurraad het ‘Gala van de Deinse Cultuurprijzen’. Tijdens de uitreiking van de cultuurprijzen en de bekendmaking van de laureaten van de kortverhalenwedstrijd worden dit jaar alle registers opengetrokken in Leietheater.

“Sinds 2011 worden naar tweejaarlijkse gewoonte cultuurprijzen uitgereikt aan Deinzenaars of Deinse organisaties die zich op cultureel vlak verdienstelijk hebben gemaakt” zegt Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur. “Dit jaar reikt de Stad in samenwerking met de Cultuurraad prijzen uit voor drie categorieën: een cultuurprijs voor ‘Gemeenschapsvorming’, ‘Jeugd en Cultuur’ en ‘Cultuurcreatie’.”

In de categorie Gemeenschapsvorming gaat de prijs naar diegene die uitblinkt in het samenbrengen van mensen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de kwantiteit en diversiteit van de georganiseerde activiteiten maar ook naar de manier waarop diverse bevolkingsgroepen betrokken worden, in het bijzonder de participatie van de kwetsbare doelgroepen.

De winnaar in de categorie Jeugd en cultuur onderscheidt zich door cultuur aan te bieden aan de jongeren en de manier waarop de bijzondere doelgroepen bereikt worden. Hoe waarderen de jongeren zelf de georganiseerde activiteiten?

De laatste categorie, Cultuurcreatie, draait rond het maken van cultuur zelf. Het organiseren van diverse, kwalitatieve maar bovenal creatieve cultuurproducties wordt beloond. Diegene die daarin slaagt en dit vooral ook zelf creëert, maakt een grote kans op de prijs.

Uit de genomineerden wordt per categorie een winnaar gekozen door de jury, die bestaat uit de bestuursleden van de Cultuurraad. Zij houden hierbij rekening met de publieksstemmen – stemmen kon tot 30 november via de website van de Stad  – en de stemmen van de leden van de Algemene Vergadering van de Cultuurraad.

Kortverhalenwedstrijd
Tezelfdertijd worden de laureaten van de kortverhalenwedstrijd bekend gemaakt. Een zorgvuldig samengestelde en gespecialiseerde jury, onder leiding van Carlos Alleene, beoordeelde 143 kortverhalen en selecteerde de vier kortverhalen die uitblonken in taalvaardigheid, creativiteit, narratief en vorm.
De winnaar gaat naar huis met de hoofdprijs van 750 euro. De eervolle vermeldingen krijgen elk 250 euro. Bovendien worden de vier winnende verhalen uitgegeven in een verhalenbundel die op het ‘Gala van de Deinse Cultuurprijzen’ gratis verkrijgbaar is.

“Naar het grote voorbeeld van de Oscaruitreiking in Hollywood en gelijkaardige prijsuitreikingen zoals de Grammy Awards, het filmfestival van Cannes of dichterbij de Mia’s, belooft het ‘Gala van de Deinse Cultuurprijzen’ een wervelende show te worden waarbij diverse acts de plechtige gedeelten afwisselen”vertelt Rita Rogiers, voorzitter van de Cultuurraad. “Lokale artiesten geven er het beste van zichzelf: Les Amies de Charles, Tom De Bie, Jesse Van Gompel, voormalig stadsdichter Steven Van de Putte en kersvers stadsdichter Jana Arns staan op de planken. De presentatie is in handen van Joke De Cock en Kurt de Schepper, beiden bestuurslid van de Cultuurraad. Na afloop van deze anderhalf uur durende prijsuitreiking nodigt Stad Deinze je uit op de receptie in de foyer van Leietheater.”

Praktisch
Wanneer?
Zondag 17 december om 17 uur.
Waar?
Leietheater, Brielstraat 8, 9800 Deinze.
Inkom? Gratis en reserveren kan via www.deinze.be/cultuurprijzen
Galakledij is niet verplicht, maar wordt gewaardeerd.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...