Stadsbestuur Deinze laat openbare verlichting langer branden

In het najaar van 2022 werd het masterplan openbare verlichting aangepast naar aanleiding van de energiecrisis. Eén van de aanpassingen was de verlichting doven tussen 23 uur en 6 uur. 

Op vraag van heel wat inwoners beslist het stadsbestuur om de openbare verlichting opnieuw te laten branden tijdens het weekend en de lichten ’s nachts twee uren langer aan te laten. Deze aanpassing gaat in voege zodra Fluvius het nodige heeft gedaan.

“We hebben goed geluisterd naar onze inwoners”, stelt burgemeester Jan Vermeulen. “Met deze aanpassingen bereiken we een mooi evenwicht, die we kunnen aanhouden tot het masterplan OV volledig op punt is gesteld. Hiervoor dienen we nog heel wat openbare verlichting te verledden. Het is goed dat we nu alleen doven tussen 24 uur en 5 uur en de lichten terug laten branden tijdens het weekend (op vrijdag- en zaterdagnacht). Het blijft echter belangrijk dat we met zijn allen minder CO2 uitstoten. Ook dat blijft een bijzonder belangrijk aandachtspunt in onze stad.” 

“Toen een jaar geleden de energieprijzen recordhoogtes bereikten, besliste het stadsbestuur om het masterplan voor openbare verlichting aan te passen” vertelt Johan Cornelis, schepen bevoegd voor openbare werken. “Openbare verlichting neemt namelijk ongeveer de helft van het publieke energieverbruik in beslag. Voor 23 uur en na 6 uur wijzigde er niets. Tussen 23 uur en 6 uur werd de openbare verlichting gedoofd in woonkernen en wijken buiten de stads- en dorpskernen, in landelijke wegen zonder verbindingsfunctie en in industriezones. Ook de monumentenverlichting werd uitgeschakeld. De openbare verlichting bleef wel branden in de pure stads- en dorpskernen, op verbindingswegen en doortochten naar verbindingswegen en op fietspaden en fietssnelwegen. We zijn intussen een jaar verder. De energiemarkt heeft zich gestabiliseerd en heel veel inwoners vroegen of deze crisismaatregel kan teruggedraaid worden. Het college van burgemeester en schepenen besliste daarom om het brandregime aan te passen: de lichten worden voortaan dagelijks gedoofd tussen 24 uur en 5 uur. Gedurende het weekend, meer bepaald op vrijdag- en zaterdagnacht, blijven de lichten branden. Op die manier vinden we een evenwicht tussen elektriciteit besparen en de vraag van de bewoners om de straatverlichting langer te laten branden.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...