PETITIE – Meer sporen minder treinen – Behoud P-treinen tussen Gent en Brugge

De nieuwe dienstregeling van de NMBS is voor de inwoners van Hansbeke en andere stations op de lijn Brugge-Gent een koude douche: 2 druk bezette stoptreinen in de avondspits verdwijnen vanaf maandag 11 december zomaar uit de dienstregeling. Scholieren, studenten en pendelaars die gebruik maken van de stations tussen Gent en Brugge, zien hierdoor twee mogelijkheden om tijdig thuis te geraken verdwijnen. Zeker voor de inwoners van Hansbeke is dit onbegrijpelijk: de voorbije jaren zijn er ingrijpende spoorwerken gebeurd om 2 extra spoorlijnen aan te leggen, een nieuwe spoortunnel in het dorp te bouwen en nog één verderop over de ringweg. Er komen dus extra sporen maar minder treinen. Daarom hebben ze een petitie opgestart. 

Volgens de website van de NMBS heeft de afschaffing van de piekuurtreinen te maken met de werken aan het station van Gent-Sint-Pieters waar drie sporen buiten dienst zullen gesteld worden. 

Dit lijkt een tijdelijke maatregel maar veel pendelaars uit Hansbeke en omstreken zijn er niet gerust in. Zij zagen de voorbije tien jaren het trein-aanbod inkrimpen: een piekuur-trein van 8u30 naar Gent werd geschrapt, de rechtstreekse treinen van en naar Brussel (’s morgens en ’s avonds) verdwenen, en nu dus ook de twee piekuurtreinen in avondspits. Ook de andere haltes langs de spoorlijn Gent-Brugge worden minder bediend. En dit ondanks de vele beloftes en beleidsverklaringen voor meer openbaar vervoer om files te verminderen, klimaatdoelstellingen te halen, enz. 

Ze vragen aan de NMBS om hun dienstregeling te herzien en deze treinen terug op te nemen. Eventueel kunnen andere piekuurtreinen (P 8001 en P 8002 die nu stopt in Drongen en Landegem) ook de andere stations aandoen zodat minder pendelaars en scholieren in de kou blijven staan. Van zodra de spoorwerken op de lijn Gent-Brugge genoeg gevorderd zijn en de stationsvernieuwing van Gent-Sint-Pieters achter de rug zijn, vragen ze met aandrang om het gehele trein-aanbod op de lijn voor grote en kleine stations aanzienlijk uit te breiden, en afgeschafte treinen van voorbije tien jaar minstens opnieuw te voorzien. Om hun eisen kracht bij te zetten, hebben ze een online-petitie opgestart die nog tot 31 december kan ondertekend worden via

https://bit.ly/meersporenmindertreinen

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...