Sleutel mee aan onze stad

Het stadsbestuur trekt voor het tweede jaar op rij 50.000 euro uit om Deinzenaars te ondersteunen die een project met maatschappelijke meerwaarde willen realiseren. Aanvragers kunnen maximaal 10.000 euro ontvangen voor hun project.

Het eerste burgerbudget

Begin 2023 konden alle Deinzenaars een aanvraag indienen om een burgerbudget te verkrijgen. Na een bescheiden start met in totaal zes enthousiaste kandidaten, werden er drie projecten opgestart na de zomer. De geselecteerde projecten zijn een mooie mix van verbinden met elkaar, leren van elkaar en zorgen voor mens en natuur

Project Ontmoeten in Ten Bosse

Buurtbewoners en diverse organisaties slaan de handen in elkaar om verschillende graspleintjes in de wijk Ten Bosse in te richten als ontmoetingsplaatsen. De bewoners en gebruikers van de wijk kozen de inrichting zelf, vervaardigen het materiaal en zorgen voor nieuwe aanplantingen. Het initiatief wil zo veel mogelijk mensen van verschillende leeftijden en achtergronden samenbrengen in de wijk. 

Project Open Lab Landegem

Dingen maken of herstellen vergt heel wat kennis en vaardigheden. De nodige materialen en toestellen heb je vaak thuis niet liggen. Open Lab wil buurtbewoners samenbrengen om samen te creëren, te herstellen en te leren. 

Bij de opstart zochten de initiatiefnemers een samenwerking met de bibliotheek van Landegem. Ondertussen werd een vzw (vermaakbaar) opgericht en zijn er al tal van initiatieven gepland. Activiteiten worden aangekondigd via de Uitdatabank Vlaanderen en de bibliotheek. Noteer alvast zaterdagen 24 februari en 25 mei: repaircafé in de gebouwen van Leiepoort Sint-Theresia Deinze. 

Draag jij dit project een warm hart toe? Wil je steunen via gereedschap, materialen, een locatie waar we materiaal kunnen stockeren of activiteiten kunnen uitoefenen? Wil je een activiteit organiseren die past binnen de visie van de organisatie? Neem contact op via [email protected]

Project Mens en natuur aan ’t Lambeekstraatje

Het natuurgebied ‘Lambeekstraatje’ maakt deel uit van het natuurreservaat Vallei van de Oude Kale en bestaat voornamelijk uit voormalige zandwinningsputten, spontane bossen en kleinere open plekken.

Door het afgraven van de steile hellingen van een voormalige zandwinningsplas in het gebied, ontstaat een toegankelijker gebied voor mens en natuur. Na afgraving van de oevers, willen de initiatiefnemers via co-creatie het gebied een recreatief verblijfskarakter geven met aandacht voor de natuur. Op die manier wordt een stukje natuur toegankelijk gemaakt voor iedereen die er wil komen wandelen, spelen, sporten of tot rust komen.

Een nieuwe oproep om een Burgerbudget te verkrijgen!

Wil je samen met andere Deinzenaars ook een project met maatschappelijke meerwaarde opstarten? Dan kan je van 1 tot en met 31 januari 2024 een projectidee indienen. In het projectvoorstel vermeld je wat je wil doen met het burgerbudget, hoe je dit wil realiseren en hoeveel het zal kosten. Het reglement en het aanvraagformulier vind je terug op www.deinze.be/burgerbudget

Hulp nodig? Neem dan zeker contact op met de dienst Strategie, Kwaliteit en Participatie (SKP) van Stad Deinze. We zetten je op weg om van jouw idee een project te maken. 

We geven je alvast een duwtje in de rug!

We leggen opnieuw de nadruk op het duurzame karakter van de initiatieven. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, de zogenaamde SDG’s, blijven de inspiratie en het uitgangspunt om projecten met meerwaarde te creëren. Bekijk alle thema’s op www.deinze.be/SDG en vermeld binnen welk thema of thema’s jouw projectvoorstel kadert. 

Jullie kiezen de projecten

Alle projectvoorstellen worden opgenomen op het participatieplatform Goedgezegd! van Stad Deinze (goedgezegd.deinze.be). Een team van experten beoordeelt de ontvankelijkheid en haalbaarheid van de projecten. Daarna krijgen de aanvragers de mogelijkheid om hun projecten bij te werken. Nadien kiezen de Deinzenaars via stemming welke projecten het zullen halen. De geselecteerde projecten zullen midden 2024 een budget ontvangen. Uitvoerders krijgen maximaal twee jaar om hun project te realiseren. 
De volledige doorlooptijd en alle voorwaarden waaraan een project moet voldoen, zijn opgenomen in het subsidiereglement: www.deinze.be/burgerbudget en goedgezegd.deinze.be.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...