Nieuwe GFT-Inzameling in Deinze: Start vanaf 2026!

Vanaf 1 januari 2026 zal in Deinze het groenten-, fruit- en tuinafval (gft) apart worden ingezameld. Tot nu toe was er geen aparte inzameling van gft in Deinze, omdat de stad behoorde tot de groengemeentes. Hier werd groenafval verzameld op het recyclagepark (en snoeihout werd ook op afroep aan huis opgehaald), en werd thuiscompostering aangemoedigd.

Op 26 mei 2023 heeft de Vlaamse Regering het Lokaal Materialenplan (LMP) goedgekeurd. Dit plan vereist een selectieve inzameling van organisch biologisch afval (nu bekend als organisch biologisch afval) in heel Vlaanderen vanaf 2024. Gemeenten die moeite hadden met het implementeren van deze nieuwe inzameling konden een gemotiveerd uitstel aanvragen.

Gezien de lopende ophaalcontracten en de beschikbare capaciteit van de ophaalfirma’s, was een snelle invoering voor Deinze en andere IVM-gemeenten waar aparte gft-inzameling nog niet plaatsvond, niet haalbaar. De intercommunale IVM heeft daarom een verzoek tot uitstel ingediend bij OVAM. Dit uitstel is toegekend tot uiterlijk 1 januari 2026. IVM is nu samen met de betrokken steden en gemeenten bezig met de voorbereidingen. De inwoners zullen tijdig op de hoogte worden gebracht van de veranderingen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...