2024, een lichtjaar in Deinze

Stad Deinze en mudel hebben 2024 tot Clausjaar uitgeroepen. Onder de noemer een lichtjaar – een verwijzing naar de luminist die Claus was – kun je in de stad deelnemen aan verschillende activiteiten die focussen op Emile Claus, die dit jaar 100 jaar geleden overleed. Het volledige programma werd gebundeld op www.emile-claus.be

Mudel_Bietenoogst_C-Deinzeonline_Deinze

Emile Claus (° 27 september 1849 – † 14 juni 1924) is de belangrijkste impressionist van ons land. Exact 100 jaar geleden legde hij zijn penseel voorgoed opzij en wisselde hij het aardse voor het eeuwige leven. De kunstschilder genoot in zijn tijd reeds grote bekendheid als Meester van Astene of Prins van het luminisme. Met het monumentale Bietenoogst en vele andere werken is Emile Claus onlosmakelijk met de collectie van mudel en met de Leiestreek verbonden. 

“Wie Claus zegt, zegt Deinze. Om zijn 100-jarige overlijden passend te herdenken, werkten we een uitgebreid jaarprogramma uit” stelt schepen van cultuur Rutger De Reu. “De officieuze kick-off vond op 15 december 2023 plaats met de organisatie van de Claus Christmas Run in het centrum van Deinze, waar maar liefst 1.000 sportievelingen aan deelnamen. In 2024 is het eerste officiële event het Valentijnsdiner in mudel. Geliefden kunnen zich op 14 februari gastronomisch laten verwennen met gerechten geïnspireerd op de favoriete lekkernijen van Emile Claus, met zicht op Bietenoogst. Het hoogtepunt wordt ongetwijfeld de retrospectieve tentoonstelling Emile Claus: Prins van het luminisme, van 27 september 2024 tot en met 26 januari 2025 in mudel. Meer dan 100 topwerken uit de grootste collecties komen naar Deinze. Verder hebben we onder andere fietstochten, wandelingen, unieke events en publicaties in petto. Het rijkgevulde programma bundelen we op de gloednieuwe website www.emile-claus.be. Daarnaast vind je er talrijke leuke weetjes, foto’s van Claus aan het werk langs de Leie of samen met zijn dierbaren, anekdotes uit zijn leven en het relaas van de vele lange reizen die hij maakte. De website is vooral een feest voor het oog, met een overzicht van de prachtige schilderijen vol licht en kleur” besluit schepen Rutger De Reu. 

“Emile Claus maakt deel uit van het DNA van de stad. Veel van zijn werken zijn hier geschilderd, aan de Leie. De taferelen die je ziet, kan je veelal vandaag nog herkennen en bezoeken. In 2024 zal Emile Claus dan ook letterlijk ontwaken in onze stad. Zijn kunst en beeltenis zal doorheen het jaar op verschillende plaatsen opduiken via banners, stickers, projecties en unieke dragers. We brengen als het ware Claus terug thuis. Laat je verrassen en ervaar met eigen ogen waarom deze kunstenaar terecht de belangrijkste vertegenwoordiger van het impressionisme in België is. Met Emile Claus. 2024, een lichtjaar willen we een brede doelgroep bereiken van Deinzenaars en mensen uit de regio, zowel kunstliefhebbers als mensen die minder vertrouwd zijn met het oeuvre van Claus ” klinkt het bij burgemeester Jan Vermeulen. 

Info www.emile-claus.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...