Emile Claus Fietsroute Deinze-Waregem

De toeristische diensten van Deinze en Waregem werkten in samenwerking met mudel en Zeventiendorpen een nieuwe fietsroute uit: ‘Op de fiets met Emile’. Deze route komt er naar aanleiding van het Emile Clausjaar 2024. De route wordt op 28 maart officieel ingereden met een groep enthousiaste fietsers van lokaal dienstencentrum Zeventiendorpen. 

Emile Claus (° 27 september 1849 – † 5 juni 1924) is de belangrijkste impressionist van ons land. Exact 100 jaar geleden legde hij zijn penseel voorgoed opzij en wisselde hij het aardse voor het eeuwige leven. Dit herdenken we een volledig jaar met tentoonstellingen en diverse activiteiten, die we bundelden op de nieuwe website emile-claus.be. 

“Het Emile Clausjaar en de nieuwe fietstocht ‘Op de fiets met Emile’ worden ondersteund door Toerisme Vlaanderen. In deze nieuwe route maken we onder andere de verbinding tussen Sint-Eloois-Vijve (het geboortedorp van Emile Claus) en Astene (waar Emile Claus vanaf 1886 tot aan zijn dood permanent woonde). De tocht is opgevat als een duurzame route en zal je ook na het Emile Clausjaar kunnen fietsen. De route wordt gratis ter beschikking gesteld via de stedelijke website en een gedrukte folder die je bij de dienst Evenementen en Toerisme van stad Deinze, mudel, Zeventiendorpen en bij de dienst Toerisme van Waregem kan krijgen”, vult schepen van toerisme Bruno Dhaenens aan.

“‘Op de fiets met Emile’ vertrekt aan het mudel voor een lus van 33 kilometer door Deinze, Deurle en Machelen” stelt schepen van cultuur en mudel Rutger De Reu. “Je kan ook kiezen voor de lus van 34 kilometer vanuit Sint-Eloois-Vijve richting Waregem en Machelen. De volledige route kan ook, dan trap je 64 kilometer door het Leielandschap. Ontdek zo de vele locaties waar Emile Claus kleur en licht vond voor zijn zonnige schilderijen, landschappen en portretten.”

In Sint-Eloois-Vijve en Waregem gaan we terug naar de roots van de kunstenaar, en fietsen we voorbij zijn geboorteplek, langs de plaatselijke academie, en zien we de Leieboorden en het sas waar de jeugdige Claus vaak vertoefde. 

Toen Emile Claus zich in Villa Zonneschijn vestigde met zijn echtgenote Charlotte Dufaux, werden Astene en Deurle de voornaamste verblijfplekken van de kunstenaar. Het landelijke leven en de natuur op en rond de kronkelende Leie lopen als een rode draad doorheen zijn oeuvre. De fietstocht leidt ons zo ook door de prachtige natuur in de omgeving van Astene Sas en Maaigemdijk, de oude dreef tussen Leerne en Ooidonk, en het veld waar zijn meesterwerk ‘Bietenoogst’ werd geschilderd. 

Blikvangers langs de route:

• In het mudel (museum van Deinze en de Leiestreek) zijn er doorheen het Clausjaar verschillende presentaties 

en events, met als apotheose een topwerkententoonstelling ‘Emile Claus. Prins van het luminisme’, die zal lopen van 27 september 2024 tot en met 26 januari 2025. 

• Voor het Emile Clausjaar ontwikkelde de stad Waregem in de Sint-Eligiuskerk (waar Emile Claus 175 jaar geleden werd gedoopt) een meeslepende ervaring rond het imposante schilderij ‘Hanengevecht in Vlaanderen’. Dit kunstwerk betekende in 1882 voor Claus overigens de definitieve start van een roemrijke carrière. ‘Hanengevecht in Vlaanderen’ en de digitale beleving daarrond zullen van 9 mei tot 22 september 2024 toegankelijk zijn.

De folder met de drie routes en alle uitleg is gratis te verkrijgen bij:

– Dienst Evenementen en Toerisme Deinze: Brielstraat 2, 9800 Deinze

– mudel: Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze

– Zeventiendorpen: Gentpoortstraat 41, 9800 Deinze

– Digitaal via deinze.be/fietsroutes 

– Dienst Toerisme Waregem: Gemeenteplein 2, 8790 Waregem

Info

Dienst Evenementen en Toerisme

Brielstraat 2, 9800 Deinze

09 380 46 01

[email protected]

www.deinze.be/fietsroutes

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...