Werkbezoek Senegalese delegatie

Van 17 tot 24 april brengt een vijfkoppige Senegalese delegatie een bezoek aan Deinze en Lievegem. Het werkbezoek vindt plaats in het kader van de stedenband die Lievegem en Deinze hebben met drie Senegalese gemeenten, Keur Moussa, Pout en Diender (afgekort KeMoPoDi). Het wordt een boeiende werkweek met terreinbezoeken, uitwisselings- en schoolmomenten en een Senegalfeest met een concert van Duo Seco op 20 april.

“Het werkbezoek is een uniek moment voor onze stedenband die werd opgestart in 2011” vertelt Nathalie Lambrecht, schepen bevoegd voor lokaal mondiaal beleid. “We ontvingen in 2012 en 2016 ook een delegatie van KeMoPoDi, toen nog in de LoWaZoNe (Lovendegem, Waarschoot, Zomergem en Nevele). Voor Deinze is dit het eerste werkbezoek uit KeMoPoDi.”

De delegatie bestaat uit schepenen van elke partnergemeente, een directeur van een school waar we mee samenwerken en de Senegalese coördinator voor de stedenbandwerking. Ze krijgen een volledige culturele onderdompeling, want ze logeren bij gastgezinnen. 

Programma

Het is een goed gevuld programma met heel wat inhoudelijke thema’s waarrond we samenwerken.

We starten met een ontbijt met de gastgezinnen op het CSA (Community Supported Agriculture) – landbouwbedrijf ’t Schaaphof in Landegem. Op die manier kan de delegatie kennismaken met dit duurzame korte keten initiatief waar we als faire gemeenten helemaal achter staan.

Met IVM wisselen we ideeën uit over intergemeentelijke samenwerking voor afval. 

De drie gemeenten werken momenteel aan een intercommunale voor afvalbeleid, wat voor Senegal totaal nieuw is. Verder zullen we ons federaal afvalprogramma grondig evalueren en bijsturen waar nodig en nadenken over gezamenlijke toekomstige acties voor ‘Minder afval’. We brengen een bezoek aan een recyclagepark, de composteersite en de Zero Waste Shop.

De delegatie maakt kennis met verschillende stadsdiensten zoals de bibliotheek, de dienst Burgerzaken en de dienst Kinderen en Jongeren.

Verder organiseren we een uitwisseling rond ‘armoedebeleid en gemeentelijke ondersteuning’. We zoomen ook in op het thema ‘integratie en inburgering’, waar we de Senegalese inwoners van Lievegem en Deinze ook bij betrekken.

Het thema onderwijs, de scholenbanden en scholenprojecten komen ook uitgebreid aan bod. 

Schooldirecteur Cheikh bezoekt een aantal basisscholen in Lievegem (De Bron, De Lieve) en in Deinze (Klavertje 4, basisschool Vinkt/Zeveren en GBS De Vaart) die elk een scholenband hebben met KeMoPoDi. 

We tonen onze bezoekers ook het educatieve Senegalhuisje dat voor de gelegenheid in basisschool De Lieve staat, partnerschool van de school van directeur Cheikh. We zullen uitleggen hoe de stedenband gebruikt wordt om te werken rond ‘wereldburgerschapseducatie’ en waarom het leren ontwikkelen van een open kijk op de wereld zo belangrijk is.

Op zaterdag 20 april neemt de delegatie tijd voor een toeristisch bezoek aan Kasteel Ooidonk en maakt ze kennis met het textielverleden van Waarschoot.

Op zaterdagavond 20 april organiseren we om 19.30 uur het grote publieksmoment in de Sint Ghislenuskerk in Waarschoot met een concert van Duo Seco, Senegalese-Burkinese griots. Ze voeren je mee op het kruispunt van twee muzikale Afrikaanse tradities. Het concert is een benefiet ten voordele van de scholenprojecten in KeMoPoDi. Tickets zijn te koop via Inschrijven concert Duo Seco – Stad Deinze

Op zondagmorgen 21 april heeft het officiële politieke moment plaats in dienstencentrum Leiespiegel in Deinze en in de namiddag is een bezoek aan Gent gepland.

Op dinsdag 23 april nemen we in Leefschool Klavertje 4 in Nevele afscheid van de delegatie. Klavertje 4 heeft een scholenband met een school in KeMoPoDi. De leerlingen tonen hun beste djembé skills. We sluiten af met een duurzaam diner verzorgd door de Karavaan (cateringbedrijf in Merendree) samen met de gastgezinnen.

Op woensdagmorgen 24 april vertrekt de delegatie terug naar Senegal met veel inspiratie en zin in een verdere samenwerking.

Dit initiatief wordt gefinancierd door de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp, Provincie Oost-Vlaanderen en de Intergemeentelijke Vereniging Stedenband Lievegem/Deinze-KeMoPoDi.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...