Filliers lanceert GOLDLYS, Belgische Double Still Whisky

goldlys deinze

Deinze. Graanstokerij Filliers toont zich een erg actieve speler op de Belgische sterkedrankenmarkt.
Dit familiebedrijf lanceert nu een Belgische whisky “Goldlys”, in 2 soorten nl.
-Owners Reserve -10 Years old.

Met de lancering van Goldlys zet Filliers een traditie van distilleren verder die meer dan 125 jaar geleden van start ging. In dit product wordt dan ook de ervaring van vijf generaties stoken samengebald in een nieuw, eigentijds product dat beantwoordt aan de smaak van deze tijd.
Voor de creatie van de whisky werd niet over één nacht ijs gegaan. Goldlys rust en rijpt sinds meerdere jaren in ‘first fill’ Bourbon vaten, in de eigen opslagplaatsen van Filliers in Bachte-Maria-Leerne. Vóór het bottelen ‘huwt’ Goldlys gedurende zes maanden in 12.000 liter vaten van Europese eik.
Goldlys wordt gebotteld aan 40,1% alcoholvolume.

goldlys deinze'Double Still’ verwijst naar het unieke in het dubbel productieproces van Goldlys. De eerste distilleergang gebeurt niet in een klassieke wash still, maar in een kolom still. We verkrijgen op die manier een low wine met een alcoholgehalte van 35% abv.
De tweede distilleerstap vindt wél plaats in een pot still en produceert een new spirit van 72% alcoholvolume. Die wordt naar 63% alcoholvolume teruggebracht vóór de vaten worden gevuld. Het gebruik van de kolom still laat toe met een fijn beslag te werken, waarbij de wort (de vloeistof van mout, rogge en maïs) samen met de draf in de kolom wordt gedistilleerd.
Dit productieproces is uniek in de whiskywereld en laat toe optimaal te putten uit de specifieke smaken van elke graansoort.

Goldlys verwijst naar de Leie (in het Frans en het Engels Lys), die aan de distilleerderij voorbij stroomt. Deze rivier inspireerde niet enkel de beroemde kunstenaars van de Latemse School, maar bracht ook rijkdom naar deze streek.Door het vlas dat in de rivier het water kleurde, kreeg de Leie de bijnaam ‘De Gouden Rivier’. Vandaar ‘Goldlys’.
Belgische Whisky moet aan 5 voorwaarden voldoen om zo genoemd te mogen worden:

> die wordt verkregen door distillatie, in een zelfde distilleerderij van een gemoute gerst,
met de mogelijke toevoeging van andere granen ;
> versuikerd door enzymen van de mout;
> vergist onder inwerking van gist ;
> gedistilleerd door ten minste 2 distillaties van minder dan 78% vol, op zodanige wijze dat het distillatieproduct een aroma en een smaak heeft die afkomstig zijn van de gebruikte grondstof ;
> ten minste drie jaar gerijpt op houten fusten met een inhoud van 700 liter of minder.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...