Gemeenteraad Deinze

De gemeenteraad is de wetgevende macht van de gemeente en het hoogste gezag in de gemeente (a.h.w. het parlement van de gemeente). De gemeenteraad is belast met het algemeen beleid en beslist over alles wat van belang is voor de gemeente en door de wet niet expliciet aan het college van burgemeester en schepenen is toevertrouwd.

Dat houdt onder andere in dat de gemeenteraad :
– beslist welke gemeentebelastingen de inwoners moeten betalen en hoe hoog die belastingen zullen zijn;
– de gemeentebegroting en – rekening goedkeurt: de begroting is de raming van wat een gemeente in de loop van het volgende jaar wil en mag uitgeven en welke inkomsten ze voor dat jaar verwacht, de gemeenterekening geeft een overzicht van de inkomsten en uitgaven.
– de gemeentelijke reglementen opmaakt: bijvoorbeeld hoe en wanneer het huisvuil opgehaald wordt, of in welke straten eenrichtingsverkeer geldt;
– de goederen van de gemeente beheert: alleen de gemeenteraad kan beslissen dat de gemeente een stuk grond of een gebouw koopt of verkoopt;

De gemeenteraad vergadert telkens de stadszaken dat vereisen, en ten minste tien keer per jaar. In Deinze vergadert de gemeenteraad in principe maandelijks, gewoonlijk de vierde donderdagavond van de maand, in de Raadzaal op de eerste verdieping van het stadhuis. De gemeenteraadszitting verloopt in twee delen. Tijdens de openbare vergadering kunnen alle belangstellenden vrijuit de discussies en debatten volgen. Men mag evenwel niet tussenbeide komen in de gesprekken of discussies. In de besloten vergadering behandelen de raadsleden de dossiers die betrekking hebben op personen: aanwervingen, aanstelling, bevorderingen, pensionering of ontslag van personeel, het starten van gerechtelijke procedures… De deuren van de zaal blijven dan dicht.
De gemeenteraad kan maar een geldige beslissing nemen indien meer dan de helft van de raadsleden aanwezig zijn. Als dat niet het geval is, moet de voorzitter van de gemeenteraad de vergadering opheffen. Om aanvaard te worden moet een voorstel goedgekeurd worden door een meerderheid (= de helft + 1, of meer) van de geldige stemmen.
Indien één partij meer dan de helft van de gemeenteraadszetels behaalt (in Deinze dus 15), heeft zij de volstrekte meerderheid. Als dat niet zo is, spreken verschillende partijen onderling af dat zij samen de meerderheid zullen vormen. De meerderheid bestaat in dit geval uit een coalitie. In Deinze bestaat de meerderheid uit een coalitie van CD&V, N-VA en VLD. De andere partijen en verkozenen vormen de minderheid of de oppositie.

De stadssecretaris woont de vergaderingen van de gemeenteraad bij en stelt er een verslag van op. Dat verslag wordt in de volgende vergadering van de raad goedgekeurd; en het ligt daarna ter inzage in het stadhuis.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006 maken 6 partijen deel uit van de gemeenteraad. Zij zullen onze stad besturen tijdens de periode januari 2007 – 31 december 2012.

Zetelverdeling:
– CD&V 12 zetels
– VLD: 8 zetels
– Sp.a Samen voor Deinze 3 zetels
– GroenRood 3 zetels
– Vlaams Belang 2 zetels
– N-VA 1 zetel

Vergaderingen:
In principe vergadert de gemeenteraad iedere vierde donderdag van de maand, om 19.30 u. in de raadzaal van het stadhuis.

Data gemeenteraadszittingen in 2007:
– donderdag 25 januari
– donderdag 22 februari
– donderdag 22 maart
– donderdag 26 april
– donderdag 24 mei
– dinsdag 26 juni
– donderdag 30 augustus
– donderdag 27 september
– donderdag 25 oktober
– donderdag 22 november
– donderdag 20 december

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...