Wijk Te Reybrouck slaat alarm tegen uitbreiding industrie

De bewoners van de woonwijk Te Reybroeck, tussen de Oudenaardse- en Gaversesteenweg in Petegem, vrezen voor de onleefbaarheid van de wijk. Binnenkort beslist minister Crevits of er in de buurt een vergistinginstallatie komt.

In een brief aan minister Hilde Crevits van het departement Leefmilieu laten de inwoners van de wijk Te Reybrouck weten dat ze niet akkoord gaan met de milieuvergunningaanvraag klasse 1 voor het uitbreiden van een varkenshouderij met vergistinginstallatie in de Gaversesteenweg.

'Wij zien deze aanvraag niet als een uitbreiding van een bestaand varkenshouderbedrijf', zegt Yves Eggermont van het Comité Leefbaar Petegem-Deinze, maar als een wijziging van de bedrijfsactiviteiten. In april hebben we dan ook 161 bezwaarschriften aan het stadsbestuur overhandigd. Zowel de stad Deinze als de provinciale Milieucommissie en Deputatie brachten een negatief advies uit.

{mosmap width='500'|height='400'|lat='50.969657'|lon='3.538713'|zoom='4'| zoomType='Large'|zoomNew='0'|mapType='Hybrid'| showMaptype='1'|overview='0'|text='Woonwijk Te Reybroeck'|lang=''}

Volgens de buurtbewoners kan de zone alleen langs de autoweg groeien. Klasse I betekent dat zware vervuilende en milieubelastende industriële activiteiten toegelaten zijn. Als dat het geval is dan wordt niet alleen onze wijk getroffen. Ook andere nieuwbouwprojecten in de omgeving waar ruim 400 huizen worden opgetrokken, zullen hinder ondervinden. We lazen in een rapport dat de Gaversesteenweg nu al 7.500 voertuigen per dag te slikken krijgt. Tegen 2012 wordt dit 15.000 voertuigen. We hopen dat minister Crevits onze brief vóór dinsdag nog even wil doornemen. We stuurden die een maand geleden op maar kregen nog geen antwoord.'

Info: Comité Leefbaar Petegem-Deinze: [email protected] of 0475-31.84.10.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...